Spontana ekološka akcija (foto: Đorđe Đoković)
Spontana ekološka akcija (foto: Đorđe Đoković)
05.12.2021, 08:35

Uz protest spontana i korisna ekološka akcija

č: | fb:

Građani koji su juče izašli na ulice i blokirali saobraćajnice širom Srbije poslali su poruku da su protiv projekta eksploatacije litijuma u Srbiji, da ne žele rudnike i fabrike koji uništavaju zemlju, vodu i vazduh, i da su protiv štetnih zakona.

 

Proteste je pokrenuo pokret Ekološki ustanak koji okuplja desetak nevladinih udruženja, građanskih inicijativa i organizacija koji su protiv usvajanja zakona o eksproprijaciji i referendumu o promeni Ustava.

 

Ovom ekološkom protestu juče su se pridružili i građani Valjeva, koji su u 14 časova u Popučkama blokirali put Valjevo-Beograd. Prema ranijoj najavi skup ili narodni zbor trebalo je da održi Narodni pokret "Marš s Kolubare", ali je otkazan jer je nekoliko stotina građana neposredno pred početak zbora blokiralo magistralni put Valjevo-Beograd, uprkos najavama organizatora da blokade neće biti. Došlo je do kraćeg verbalnog sukoba između onih koji su hteli da učestvuju na "mirnom narodnom zboru" bez blokade i onih koji su svoje nezadovoljstvo želeli da iskažu blokadom saobraćajnice. Jedni drugima su upućivali pogrdne i uvredljive reči, ali na sreću kratko je trajalo i nije došlo do incidenta ili još gore fizičkog obračuna.

 

I dok su se podeljeni građani svađali oko toga ko je na proteste došao sa iskrenim i poštenim namerama, ko se bori za zdravu životnu sredinu, a ko se prodaje Rio Tintu i sličnim kompanijama, četvoro sugrađana se izdvojilo i na licu mesta organizovalo ekološku akciju i na taj način pokazalo kako se čuva životna sredina i kako se "protestuje" protiv đubreta. Oni su očistili divlju deponiju, koja je nastala pored znaka Zabranjeno bacanje smeća, tik uz magistralni put Valjevo-Beograd koji su učesnici ekološkog ustanka blokirali.

Spontana ekološka akcija

Spontana ekološka akcija (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kristina Cvejanov, Jovan Grujić, Dušan Perić i Petar Ninić su za nešto više od pola časa prikupili smeće u četiri džaka i očistili divlju deponiju. Pitam ih otkuda im džakovi i rukavice, odgovaraju da nisu došli spremni za ovakvu akciju, ali su se organizovali i kupili ih u Europromu, prodavnici koja se nalazi u neposrednoj blizini divlje deponije.

 

"I mi smo poput većine građana došli na ovaj ekološki protest kako bismo poslali poruku da smo protiv uništavanja zemlje, vode i vazduha. Međutim, ubrzo smo videli da se nešto drugo dešava, da su tu neke grupe, da su svi nešto ljuti, i onda smo ugledali gomile smeća i rešili da to pokupimo i očistimo", rekla je Kristina i upitala zar nije prirodno da kad vidimo đubre da ga i pokupimo?

 

Kristini, Jovanu, Dušanu i Petru priključio se samo jedan momak dok niko od ostalih sugrađana, koji su došli na ekološki protest, nije se pridružio. Nekoliko njih im je uputilo čestitke, a bilo je i onih, doduše manje, koji su komentarisali - vidi ove umesto da su na blokadi oni skupljaju đubre!

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 52 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara