Registracija Prijava preko FB
Spontana ekološka akcija (foto: Đorđe Đoković)
Spontana ekološka akcija (foto: Đorđe Đoković)
05.12.2021, 08:35

Uz protest spontana i korisna ekološka akcija

č: | fb:

Građani koji su juče izašli na ulice i blokirali saobraćajnice širom Srbije poslali su poruku da su protiv projekta eksploatacije litijuma u Srbiji, da ne žele rudnike i fabrike koji uništavaju zemlju, vodu i vazduh, i da su protiv štetnih zakona.

 

Proteste je pokrenuo pokret Ekološki ustanak koji okuplja desetak nevladinih udruženja, građanskih inicijativa i organizacija koji su protiv usvajanja zakona o eksproprijaciji i referendumu o promeni Ustava.

 

Ovom ekološkom protestu juče su se pridružili i građani Valjeva, koji su u 14 časova u Popučkama blokirali put Valjevo-Beograd. Prema ranijoj najavi skup ili narodni zbor trebalo je da održi Narodni pokret "Marš s Kolubare", ali je otkazan jer je nekoliko stotina građana neposredno pred početak zbora blokiralo magistralni put Valjevo-Beograd, uprkos najavama organizatora da blokade neće biti. Došlo je do kraćeg verbalnog sukoba između onih koji su hteli da učestvuju na "mirnom narodnom zboru" bez blokade i onih koji su svoje nezadovoljstvo želeli da iskažu blokadom saobraćajnice. Jedni drugima su upućivali pogrdne i uvredljive reči, ali na sreću kratko je trajalo i nije došlo do incidenta ili još gore fizičkog obračuna.

 

I dok su se podeljeni građani svađali oko toga ko je na proteste došao sa iskrenim i poštenim namerama, ko se bori za zdravu životnu sredinu, a ko se prodaje Rio Tintu i sličnim kompanijama, četvoro sugrađana se izdvojilo i na licu mesta organizovalo ekološku akciju i na taj način pokazalo kako se čuva životna sredina i kako se "protestuje" protiv đubreta. Oni su očistili divlju deponiju, koja je nastala pored znaka Zabranjeno bacanje smeća, tik uz magistralni put Valjevo-Beograd koji su učesnici ekološkog ustanka blokirali.

Spontana ekološka akcija

Spontana ekološka akcija (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kristina Cvejanov, Jovan Grujić, Dušan Perić i Petar Ninić su za nešto više od pola časa prikupili smeće u četiri džaka i očistili divlju deponiju. Pitam ih otkuda im džakovi i rukavice, odgovaraju da nisu došli spremni za ovakvu akciju, ali su se organizovali i kupili ih u Europromu, prodavnici koja se nalazi u neposrednoj blizini divlje deponije.

 

"I mi smo poput većine građana došli na ovaj ekološki protest kako bismo poslali poruku da smo protiv uništavanja zemlje, vode i vazduha. Međutim, ubrzo smo videli da se nešto drugo dešava, da su tu neke grupe, da su svi nešto ljuti, i onda smo ugledali gomile smeća i rešili da to pokupimo i očistimo", rekla je Kristina i upitala zar nije prirodno da kad vidimo đubre da ga i pokupimo?

 

Kristini, Jovanu, Dušanu i Petru priključio se samo jedan momak dok niko od ostalih sugrađana, koji su došli na ekološki protest, nije se pridružio. Nekoliko njih im je uputilo čestitke, a bilo je i onih, doduše manje, koji su komentarisali - vidi ove umesto da su na blokadi oni skupljaju đubre!

 

Aktuelno

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 3 sati 47 minuta

U Valjevu novozaraženih 240

U Valjevu je 240, u Kolubarskom okrugu 443 novozaraženih. Od 18. do 24. januara registrovan je 141 novooboleo od koronavirusa mlađe populacije. Na teritoriji Kolubarskog okruga testirano je 855, u...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 55 minuta

Vozio sa 2,44 promila alkohola u krvi

Policija na Ubu sinoć je isključila iz saobraćaja tridesetjednogodišnjeg vozača "juga" koji je vozio sa 2,44 promila alkohola u organizmu. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 30 dana,...

Ivica Dačić  (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 6 minuta

Boj se Danajaca, i kad darove donose...

U našem pregrejanom političkom životu, baš zato što je takav, stalno "ispod radara" ostaje SPS! A ne bi trebalo iz niza razloga. Kod nas u Valjevu makar što je u njemu krupan Đoka, baš naš Đoka...  · 6 komentara