Turnir Integral kup (foto: Marijana Jevtić)
Turnir Integral kup (foto: Marijana Jevtić)
06.12.2021, 12:38

Održan matematički turnir "Integral kup"

č: | fb:

U organizaciji Podružnice matematičara Valjevo i Valjevske gimnazije u subotu je održan 5. Međunarodni matematički turnir "Integral kup", koji je ove godine realizovan kombinovanim pristupom – uživo i korišćenjem informacionokomunikacijskih tehnologija, na internetu.

 

Turnir Integral kup

Turnir Integral kup (Foto: Marijana Jevtić)

Na turniru je učestvovalo 170 takmičara iz pet država: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

 

U ekipnoj konkurenciji nagrade su dodeljene u dve kategorije. U konkurenciji gimnazija iz Srbije, koje rade po programu matematičke gimnazije, najuspešnija je bila ekipa Matematičke gimnazije iz Beograda, druga je bila ekipa gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, a treća ekipa gimnazije "Jovan Jovanović-Zmaj" iz Novog Sada. Ekipa Valjevske gimnazije je osvojila 4. mesto.

 

U konkurenciji ostalih gimnazija najuspešnija je bila ekipa Šabačke gimnazije, drugo mesto je osvojila ekipa gimnazije "Bežigrad" iz Ljubljane, a treće "Druga gimnazija" iz Maribora. Najuspešniji takmičar iz Valjeva bio je Mihailo Lekić, učenik drugog razreda Valjevske gimnazije, koji je sa maksimalnim brojem poena osvojio prvu nagradi i zlatnu medalju.

Veljko Ćirović

Veljko Ćirović (Foto: Marijana Jevtić)

 

Predsednik Podružnice Valjevo Društva matematičara Srbije Veljko Ćirović s ponosom ističe da valjevski matematičari nastavljaju da, pored promocije nauke i negovanja matematičkog podmlatka, rade i na stvaranja novih mostova saradnje i prijateljstava u obrazovnoj zajednici na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Na turniru su se takmičili učenici od šestog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole, a veoma zapaženu ulogu su imali i mladi matematičari iz Valjeva.

 

"Svi takmičari su pokazali izuzetno visok stepen odgovornosti, kreativnosti u rešavanju problema i poštovanja protivnika, jer su na najbolji mogući način poštovali propozicije turnira i dali pun doprinos da pobede takmičarski duh i nova prijateljstva", kazao je Veljko Ćirović.

 

5. Međunarodno matematičkog turnira "Integral kup", koji su organizovali Podružnice matematičara Valjevo i Valjevske gimnazija, pomogao je grad Valjevo.

Aktuelno

Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Zbog usaglašavanja sa Pravilnikom o bezbednosti Pre 1 sati 10 minuta

Uklonjeno dečje igralište na Divčibarama, biće urađeno novo

Zabavno-avanturistički park za decu u centru Divčibara, porušen je krajem prošle nedelje, kako bi na istom mestu bilo izgrđeno novo igralište u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta....

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 4 sati 1 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 5 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara