Turnir Integral kup (foto: Marijana Jevtić)
Turnir Integral kup (foto: Marijana Jevtić)
06.12.2021, 12:38

Održan matematički turnir "Integral kup"

č: | fb:

U organizaciji Podružnice matematičara Valjevo i Valjevske gimnazije u subotu je održan 5. Međunarodni matematički turnir "Integral kup", koji je ove godine realizovan kombinovanim pristupom – uživo i korišćenjem informacionokomunikacijskih tehnologija, na internetu.

 

Turnir Integral kup

Turnir Integral kup (Foto: Marijana Jevtić)

Na turniru je učestvovalo 170 takmičara iz pet država: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

 

U ekipnoj konkurenciji nagrade su dodeljene u dve kategorije. U konkurenciji gimnazija iz Srbije, koje rade po programu matematičke gimnazije, najuspešnija je bila ekipa Matematičke gimnazije iz Beograda, druga je bila ekipa gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, a treća ekipa gimnazije "Jovan Jovanović-Zmaj" iz Novog Sada. Ekipa Valjevske gimnazije je osvojila 4. mesto.

 

U konkurenciji ostalih gimnazija najuspešnija je bila ekipa Šabačke gimnazije, drugo mesto je osvojila ekipa gimnazije "Bežigrad" iz Ljubljane, a treće "Druga gimnazija" iz Maribora. Najuspešniji takmičar iz Valjeva bio je Mihailo Lekić, učenik drugog razreda Valjevske gimnazije, koji je sa maksimalnim brojem poena osvojio prvu nagradi i zlatnu medalju.

Veljko Ćirović

Veljko Ćirović (Foto: Marijana Jevtić)

 

Predsednik Podružnice Valjevo Društva matematičara Srbije Veljko Ćirović s ponosom ističe da valjevski matematičari nastavljaju da, pored promocije nauke i negovanja matematičkog podmlatka, rade i na stvaranja novih mostova saradnje i prijateljstava u obrazovnoj zajednici na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Na turniru su se takmičili učenici od šestog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole, a veoma zapaženu ulogu su imali i mladi matematičari iz Valjeva.

 

"Svi takmičari su pokazali izuzetno visok stepen odgovornosti, kreativnosti u rešavanju problema i poštovanja protivnika, jer su na najbolji mogući način poštovali propozicije turnira i dali pun doprinos da pobede takmičarski duh i nova prijateljstva", kazao je Veljko Ćirović.

 

5. Međunarodno matematičkog turnira "Integral kup", koji su organizovali Podružnice matematičara Valjevo i Valjevske gimnazija, pomogao je grad Valjevo.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 37 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 22 sati 32 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...