Valjevo u dimu (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo u dimu (foto: Đorđe Đoković)
09.12.2021, 07:51

U budžetu za 2022. za zaštitu životne sredine planirano 90,2 miliona

č: | fb:

Prema nacrtu Odluke o budžetu grada Valjeva za 2022. godinu u zaštitu životne sredine biće uloženo 90.238.000 dinara što je 2,3 posto budžeta za sledeću godinu. Poređenja radi, to je duplo manje nego ove godine kada je za zaštitu životne sredine bilo opredeljeno 184,1 milion dinara.

 

Planirano je da najviše novaca 60,5 miliona dinara bude potrošeno za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Industrijskoj zoni, za izgradnju postrojenja i za projektovanje kišne i fekalne kanalizacije i stručni nadzor.

 

Za uklanjanje divljih deponija i izradu tehničke dokumentacije za obezbeđenje prostora za deponovanje zemlje iz iskopa i građevinskog otpada na teritoriji Valjeva i Divčibara planirano je 8,5 miliona dinara, dok će 7.138.000 dinara biti potrošeno za subvencije Eko Tamnava.

 

Za završetak projekta "Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisije od divljih deponija izgradnjom Eko-parkića", koji je započet ove godine i u koju je uloženo preko 14,8 miliona dinara, planirano je pet miliona dinara, isto toliko novca i za potrebe praćenja parametara kvaliteta vazduha, monitoring voda, buke i zemljišta, kao i iznenadne ekspertize kontrole kvaliteta životne sredine. 

 

Kako je navedeno u nacrtu Odluke, za izradu Akciong plana poboljšanja kvaliteta vazduha za 2022, izradu Akcionog plana poboljšanja kvaliteta površinskih voda, izradu Godišnjeg izveštaja za vazduh za 2021. godinu, kao i za finansiranje projekata iz oblasti zaštite i unapređenje životne sredine putem konkursa biće izdvojeno 1,6 miliona dinara.

 

Milion dinara biće utrošeno za stručno usavršavanje, razvoj ekološke svesti, ekološko obrazovanje stanovništva i javne tribine u cilju popularizacije zaštite životne sredine, dok će za Ekološko društvu Gradac biti izdvojeno 1,5 miliona dinara.

 

U nacrtu Odluke o budžetu Valjeva za 2022. godinu za ekofond nisu planirana sredstva iz republičke kase. Kako se moglo čuti na javnoj raspravi o nacrtu Odluke, Grad ima nekoliko projekata koje bi trebalo da finansira država, ali još uvek nije poznato za koje projekte i koliko novca će biti opredeljeno. Recimo, da je u ovoj godini u zaštitu životne sredine iz gradske kase uloženo oko 70 miliona dinara, dok su transferi od drugih nivoa vlasti iznosili oko 94 miliona dinara.

 

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 1 dan 7 sati

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 21 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 1 dan 5 sati

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...  · 1 komentar