Građani na blokadi puta (foto: Kolubarske.rs)
Građani na blokadi puta (foto: Kolubarske.rs)
10.12.2021, 07:45

Policija ćuti

č: | fb:

Nakon što je valjevska policija privela šestoro građana koji su 27. novembra bili na blokadi puta Valjevo-Loznica (Ulica Majora Ilića), Kolubarske.rs su Ministarstvu unutraših poslova Republike Srbije poslale dopis sa nekoliko pitanja, na koja policija ni nakon deset dana nije odgovorila.

 

Stotinak građana je bilo na blokadi puta Valjevo-Loznica od 14 časova, a privedeno je njih šestoro i to tek u 14.37 časova. Građani su privedeni, kako im je rečeno, jer su prekršili Zakon o bezbednosti saobraćaja jer su se nepropisno kretali i zadržavali na kolovozu. Takođe, kako im je rečeno, prekršili su zakon jer nisu postupili po naredbi policije.

 

U dopisu koji su Kolubarske.rs uputile MUP Srbije, piše:

 

U neposrednoj blizini blokirane saobraćajnice, na parkingu pored, stajala je policija sa štitovima i mirno posmatrala građane koji stoje na saobraćajnici. Niko od građana nije legitimisan, nije upozoren da tu ne može da stoji jer time krši neki zakon, niti su policajci tražili od građana da se pomere sa saobraćajnice. Sve do 14.37 časova kada su policajci tražili od građana da se sklone i tada je, uz upotrebu sile, privedeno šestoro građana.

 

Zbog čega policija građane u 14 časova, kada su blokirali Ulicu Majora Ilića, nije upozorila da čine prekršaj i da će, ukoliko se ne pomere sa saobraćajnice, biti kažnjeni?

 

Zbog čega policija nije na licu mesta pisala prekršajne naloge u 14 časova ili u 14.10..., u trenutku kada su građani, prema tvrdnji policije, napravili prekršaj nego su umesto kažnjavanja na licu mesta privedeni i to tek oko 14.40 časova?

 

Zbog čega su građani privedeni baš oko 14.40, a nisu privedeni ranije s obzirom na to da su na saobraćajnici bili od 14 časova?

 

Zbog čega je privedeno šestoro građana, a pored njih je bilo još najmanje dvadesetak?

 

Zbog čega je kordon policije stajao sa druge strane Ulice Majora Ilića, i to na delu gde je pešački prelaz, sprečavajući tako građane da pređu preko ulice i da produže dalje trotoarom. Policajci su sa štitovima krenuli prema građanima, koji su bili na pešakom prelazu, uz povike: "Nazad i pomerite se nazad" i nakon te akcije policije je počelo privođenje građana.

Da li je policija odlučila da razbije blokadu i privede šestoro građana baš oko 14.40 časova, a ne ranije, kako bi u to vreme omogućila nesmetani prolaz autobusima koji su dolazili iz pravca Loznice, a koji su prevozili članove SNS na proslavu Srpske napredne stranke, koja se tog dana održavala u Beogradu?

 

Na ovih šest pitanja ni nakon deset dana Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo. 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 28 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 25 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 15 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara