Blokada puta Valjevo-Loznica (foto: Kolubarske.rs)
Blokada puta Valjevo-Loznica (foto: Kolubarske.rs)
11.12.2021, 16:12

Narod neće dozvoliti da bude žrtvovan

č: | fb:

"Ništa nije gotovo dok Rio Tinto ne ode iz Srbije i nema mira dok je Rio Tinto u Srbiji", poruke su sa 50 lokacija širom Srbije na kojima su danas održane blokade.

 

Stotinak građana Valjeva blokiralo je na jedan čas Ulicu majora Ilića na raskrsnici sa Radničkom, na pravcu ka Loznici, tako što su neizmenično prelazili ulicu na pešačkom prelazu da bi kasnije, kako se skup povećavao, manje grupe bile i na kolovozu.

 

Blokada je organizovana dan pošto su vlasti u Srbiji, pod pritiskom građana koji su organizovali blokade puteva prethodna dva vikenda, povukla Zakon o eksproprijaciji i po hitnom postupku izmenile Zakon o referendumu. Današnju blokadu i u Valjevu organiovao je Pokret Ekološki ustanak, a poziv na proteste proširili su građani na društvenim mrežama.

Blokada puta Valjevo-Loznica

Blokada puta Valjevo-Loznica (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktivista Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović bio je na današnjem protestu, kako kaže, kao građanin, ali i kao odbornik Skupštine grada jer smatra da je njegova odbornička dužnost da bude sa građanima.

 

"Građani su odlučili da blokiraju upravo ovu raskrsnicu, jer je ovo pravac za Loznicu, i to je neka simbolika jer je najveća pretnja Loznici i Jadru, što se tiče multinacionalnih kompanija koje žele da dođu da truju našu zemlju, vazduh, vodu, i na kraju da truju i raseljavaju ljude. Poruke naroda su jasne: Rio Tinto, Euro Litijum Balkan – marš iz Srbije. Ovde je neko u debeloj korupciji jer zašto se neko zaleže da dođu u Srbiju strane kompanije da truju našu decu. Osnovano sumnjamo da je u pitanju velika korupcija i da je neko uzeo koferče puno para. Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se truditi da bude žrtvovano manje građana nego što je planirano je katastrofalna. Kakve on to žrtve pominje? Narod to neće dozvoliti, neće dozvoliti da bude raseljavan i žrtvovan", rekao je Trifunović i dodao da je to i poruka sa današnjeg protesta.

Blokada puta Valjevo-Loznica

Blokada puta Valjevo-Loznica (Foto: Kolubarske.rs)

 

Osovni zahtev učesnika današnjih blokada širom Srbije jeste da se onemogući dalji rad kompanije Raio Tinto. Pokret Ekološki ustanak, kao i koalicija drugih ekoloških udruženja, traže i da se građanima daju na uvid "svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast i da budu poništeni po hitnom postupku".

 

Ekološka udruženja su poručila da nastavljaju akciju "sve dok se ne izbriše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije".

 

Kreni-Promeni, jedna od organizacija inicijatora protesta prethodna dva vikenda, saopštila je juče da su ispunjeni zahtevi koje je tražila od vlasti otuda prekida proteste, ali podržava zahteve drugih pokreta i grupa.

 

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 1 dan 6 sati

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 21 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 1 dan 4 sati

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...  · 1 komentar