Skupština grada Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
15.12.2021, 07:53

"Da li su tri reda dovoljna da opravdaju poklon površine 13 hektara"?

č: | fb:

I 19. sednica Skupštine grada Valjeva ostaće zapamćena po upornom nastojanju skupštinske većine da, sada već neskriveno, uguši i ono malo glasova koji odudaraju od pojma koji najbolje opisuje u ovom slučaju veoma prigodna nemačka reč "gleichschaltung", navodi u saopštenju za javnost Lokalni front Valjevo povodom dešavanja tokom poslednje sednice Skupštine grada Valjeva, održane u ponedeljak, 13.12.2021. godine.

 

Na dnevnom redu sednice bila je samo odluka kojom se još jednom investitoru iz Nemačke, sa beogradskom adresom, na poklon daje neizgrađeno gradsko zemljište gde će do 2028. godine nići fabrika sanitarija sa hiljadu zaposlenih. Obrazloženje za ovaj čin: zaključak u kojem predsednica vlade Srbije u tri reda tvrdi da je pomenuta investicija od značaja za Srbiju.

 

Da li su tri reda dovoljna da opravdaju poklon površine 13 hektara u okolini Valjeva? Ovo pitanje je postavio Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta. Nije tvrdio suprotno: jedino što je tražio bilo je da se ne samo odbornicima, već i građanima Valjeva, malo podrobnije objasni opravdanost ovako galantnog gesta.

 

Lokalnom frontu, objasnio je Trifunović, smeta i žurba kojom Skupština grada na osnovu zaključka vlade od četvrtka, 9. decembra, navrat-nanos donosi odluku o poklonu već u ponedeljak, 13. decembra. Po ko zna koji put potvrđena je sumnja da je mesto u kojem bi trebalo da se iz svih uglova razmatraju pitanja od suštinske važnosti za sudbinu Valjeva, uz blagoslov skupštinske većine, postalo protočni bojler za odluke koje je neko drugi doneo na nekom drugom mestu.

 

Prva opomena od predsednice Skupštine stigla je na pomen Ane Brnabić. Zanimljiva intervencija u tački dnevnoj reda kojoj je osnov upravo zaključak koji je predsednica vlade pre neki dan potpisala! Reakcija je bila još žešća kada je Trifunović ocenio da je autoritet vlade ozbiljno uzdrman odlukom predsednika republike da na doradu vrati loše napravljeni zakon o eksproprijaciji.

 

Zašto je u Skupštini grada zabranjeno pomenuti opštepoznatu činjenicu, i to posle protesta u kojima su i građani Valjeva  jasno i glasno iskazali nezadovoljstvo ovakvim zakonom?

 

Postoji, na žalost, samo jedno objašnjenje: stranka koja je gospođa Rakić postavila da vodi najviši organ lokalne samouprave ne želi da prizna da i u Valjevu ima mišljenja koja u većoj ili manjoj meri odudaraju od zvaničnih bajki o zlatnom dobu i ekonomskom tigru pred kojim drhti pola Evrope. Vlast stranke je nepogrešiva, predsednik stranke je nepogrešiv, predsednica vlade je nepogrešiva i tako redom, naniže, sve do predsednika mesne zajednice. Svakome ko ima  drugačije mišljenje odmah se mora oduzeti pravo da to i iskaže, navodi u saopštenju za javnost Lokalni front Valjevo i zaključuje:

 

Čak će i vazduh u Valjevu postati manje zagađen ako svi poverujemo da je tako, zar ne? 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
"Aproprijacija" za skoro milion evra godišnje Pre 4 sati 37 minuta

(Ne)kontrolisano trošenje tekuće budžetske rezerve

Iz tekuće budžetske rezerve svake godine se potroši blizu milion evra. Gradska vlast odlučuje kome i koliko novca će dati, građani nisu informisani, skupštinska većina ćuti i ignoriše zahtev...  · 3 komentara

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Objavljen na sajtu grada Pre 12 minuta

Poziv za nagradu grada Valjeva za 2022. godinu

Na sajtu Valjeva objavljen je poziv za podnošenje predloga za godišnju nagradu grada Valjeva. Nagrada se dodeljuje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u Valjevu u prethodnoj godini u 14...