Vakcinacija (foto: Đorđe Đoković)
Vakcinacija (foto: Đorđe Đoković)
15.12.2021, 10:17

Protiv sezonskog gripa imunizovano skoro 3.800 Valjevaca

č: | fb:

Dom zdravlja Valjevo je do 13. decembra u holu Centra za kulturu Valjevo protiv sezonskog gripa imunizovao 3.733 građana. Od toga je četvorovalentnu vakcinu, dozvoljenu i za starije od 65 godina, primio 3.241 sugrađanin, dok se za trovalentnu vakcinu instituta Torlak opredelilo 492 ljudi.

 

Od ove količine u ambulanti Poćuta dato je 120, na Divčibarama 27, a preko stotinu u kućnim uslovima dala je Služba za kućno lečenje i negu Doma zdravlja Valjevo.

 

Ima dovoljno trovalentnih i četvorovalentnih vakcina, virus gripa kod nas još uvek nije izolovan, tako da se zainteresovani građani svakodnevno mogu javiti u hol Centra za kulturu radi preventivne zaštite.

 

Imunizacija protiv gripa se sprovodi na vakcinalnom punktu u holu Centra za kulturu, radnima danima od 8 do 20, vikendom od 8 do 18 časova. Postoji vidno obeleženi ulaz za prijem vakcina protiv gripa, a prethodna prijava nije potrebna. Deca je primaju na odeljenju Pedijatrije u Domu zdravlja.

 

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima, kao i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

 

Vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 19 sati 36 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 19 sati 37 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara