Obdanište (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Obdanište (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
16.12.2021, 07:46

Privatni vrtići su za grad Valjevo rezervna varijanta

č: | fb:

U Predškolsku ustanovu "Milica Nožica" ove jeseni nije upisano 471 dete jer za njih nije bilo mesta. Podneto je 794 zahteva roditelja, a mesta u valjevskim vrtićima ima za 323 mališana. Roditelji neupisane dece morali su da pronađu neko drugo rešenje.

 

Neki od njih, čiji mališani ispunjavaju sve uslove, a nisu uspeli da se upišu, javili su se našoj redakciji. Navode da su bili prinuđeni da upišu mališane u privatna obdaništa, u kojima se za boravak dece plaća i do 2000 dinara više u odnosu na cenu u državnoj Predškolskoj ustanovi.

 

"Povodom ovog pitanja, molim vas da otvorite temu za java raspravu - refudiranje iz budžeta Grada svima koji ispunjavaju uslove, a nisu primljeni u državni vrtić. To grad Beograd već nekoliko godina realizuje uspešno. Verujem da bi mnogim roditeljima olakšali budžet, a bila bi ispunjena i naša zakonska prava", napisala je jedna majka.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da ne postoji zakonska mogućnost da se iz budžeta Grada refundira novac za private vrtiće jer na teritoriji Valjeva ne postoji privatna predškolska ustanova koja poseduje rešenje o verifikaciji i koja je upisana u registar nadležnog organa u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl. 90-94. Naglašava da iako gradska vlast želi da pomognemo svima to može da uradi samo ako propisi to dozvoljavaju.

 

Vlasnici igraonica ili dnevnog boravka za decu, koji bi mogli da otvore predškolsku ustanovu u skladu sa zakonom, da dobiju rešenje o verifikaciji i da budu upisane u registar nadležnog organa, kažu da oni to ne mogu da urade pre nego što Grad donese Odluku poput grada Beograda o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice.

 

Procena je da bi u privatne vrtiće moglo da bude upisano i do 400 mališana ili skoro sva neupisana deca.

 

Vesna Lazić predsednica Udruženja "Anđeli čuvari" i Kreativne radionice "Pinokio" koje je izdvojena jedinica Predškolske ustanove "Milica Nožica" gde se odvija predškolski program za 49 mališana, ali pored toga postoji i celodnevni boravak, objašnjava da je za rešenje i verifikaciju potrebno ispoštovati proceduru, između ostalog obezbediti adekvatan prostor i uslove u zavisnosti od broja dece.

 

"To bi zahtevalo značajna sredstva i ulaganje u adaptaciju zakupljenog prostora ili izgradnju i opremanje novog prostora, a pritom nismo sigurni, ili nemamo nikakve garancije, da će Grad doneti odluku, poput Beograda, o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice. To je rizik na koji ja trenutno nisam spremna i pored toga što znam da ima dosta neupisane dece i da je to veliki problem za roditelje. Neka Grad prvo donese Odluku kako bismo bili sigurni da možemo da započnemo proceduru za otvaranje privatnog vrtića u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", kaže Lazić.

 

Gradonačelnik Lazar Gojković odgovara da gradsko rukovodstvo trenutno ne razmatra tu mogućost da se donese Odluka o refundaciji za privatne vrtiće, poput grada Beograda.

 

"Zahvaljujem se na predlozima i Vas i Vaših sagovornika iz igraonica i boravaka za decu. Sve naše aktivnosti u ovom trenutku su usmerene na izgradnju novog obdaništa i adaptaciju bivše Šeste škole u objekat za boravak dece. U odnosu na to kako bude tekla realizacija ovih projekata, ili ukoliko iz bilo kog razloga ne uspemo da realizujemo ove projekte, razmotrićemo opciju da sufinansiramo boravak dece u privatnim vrtićima", rekao je gradonačelnik.

 

Valjevo već godinama ima problema sa nedovoljnim brojem mesta u valjevskim obdaništima. Prvobitno je bilo planirano da se dogradi vrtić u Naselju "Kolubara 2" pa se od te ideje odustalo. Potom su čelnici grada predložili da stara Šesta škola bude preuređena za potrebe najmlađih, ali se i od toga odustalo, da bi ta ideja poslednjih meseci ponovo bila aktuelizovana. U planu je i izgradnja novog objekta na lokaciji ispod Vatrogasnog doma na padina prema Naselju Sretena Dudića, koji će imati kapacitet oko 280 mesta.

 

"Stav gradske vlasti i moj lični stav je da svako dete u Valjevu koje želi, može da ide u obdanište! Na dobrom smo putu da izgradimo jedno novo obdanište i da adaptiramo prostor bivše Šeste škole za potrebe boravka dece u Predškolskoj ustanovi. To će biti dovoljno da dostignemo željeni cilj, da nema neupisane dece u vrtiće!", poručio je Lazar Gojković.

 

 

Refundacija za privatne vrtiće u Beogradu

 

Projekat subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama, za koju nema mesta u državnim, u Beogradu je započet 2015. godine. Mesečni iznos naknade dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi iznosi najviše do 80 posto ekonomske cene. Trenutno grad Beograd subvencioniše boravak 21.385 dece u 435 privatnih vrtića.

 

Uslov za ostvarivanje prava na refundaciju jeste da su roditelji odbijeni u državnom vrtiću, nakon čega uzimaju potvrdu o tome, takozvanu odbijenicu, sa kojom mogu dobiti pomoć grada Beograda.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 50 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 23 sati 45 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...