Nabujali Rabas odneo cevi (foto: Leontijević)
Nabujali Rabas odneo cevi (foto: Leontijević)
17.12.2021, 07:55

Odsečeni od sveta zbog izgradnje brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac

č: | fb:

Četiri porodice Leontijević iz Lukavca bile su pet dana zarobljene u svojim domaćinstvima jer je voda odnela betonske cevi, preko bujične reke Rabas, koje su postavljene kao privremeno rešenje.

 

Ogorčeni, ali i ljuti, Leontijevići kažu da je to samo jedan od brojnih problema sa kojima se suočavaju od kada je počela izgradnja brze saobraćajnice Iverak-Valjevo.

 

"Mesecima nemamo normalan život, ugrožena nam je egzistencija, trpimo teror, a nadležni samo obećavaju da će sve biti rešeno, a ništa ne rešavaju. Mi smo starosedeoci, naš preci su se ovde doselili pre više od sto godina, a mi nemamo nikakva prava", kažu Leontijevići.

Nasip

Nasip (Foto: Leontijević)

 

Pričaju da je njihov put, koji postoji stotinu godina i koji je ucrtan i upisan u katastar nepokretnosti, prilikom izgradnje brze saobraćajnice zatrpan i blokiran nasipom koji je visok preko šest metara.

 

"Na taj nasip smo se peli pomoću tz. rampe, teško smo prolazili vozilima, a veći kamioni nisu mogli ni da prođu što je veliki problem s obzirom na to da imamo registrovane firme za prodaju automobila. Pokušavali smo da taj problem rešimo sa nadležnima, kucali smo na mnoga vrata, bili smo i u Gradskoj upravi, i kod gradonačelnika Valjeva, gde su nam rekli da je izgradnja brze saobraćajnice od javnog značaja i da Grad nije nadležan, tako da ne može ništa da nam pomogne. Slali smo dopise u JP Putevi Srbije, u Predsedništvo predsedniku Vučiću, u Koridore Srbije, niko nam nikad nije odgovorio", navode Leontijevići.

 

Dodaju da se njihova domaćinstva nalaze na 30 metara od trase buduće brze saobraćajnice, tačnije nalaze su u t.z. zaštitnom pojasu.

 

"Ne možemo da živimo od buke, prašine, teških mašina... Kuće i poslovni prostori su nam ispucali od detonacija, a povrh svega toga izgrađen je taj nasip koji nam je blokirao put. Kada više nismo mogli da trpimo taj teror i pritisak, a naročito jer nam je ugrožena egzistencija, mi smo protestovali i tada su na teren izašli nadzorni organi koji prate izvođenje radova. Oni su priznali da je nasip loše rešenje i da nisu smeli da zatrpaju put koji nam je jedina veza sa saobraćajnicom preko koje izlazimo na magistralni put Valjevo-Beograd. Tada su nam uradili, kao privremeno rešenje, put uz trasu, a preko reke Rabas, koja se uliva u Kolubaru, postavili su betonske cevi, takođe kao privremeno rešenje, dok, kako su nam obećali, ne izgrade most. Sada nakon kiša i snegova, voda je odnela te cevi, tako da smo ostali bez jedinog prelaza i odsečeni od sveta. Niti mi možemo gde, a ni deca u školu, niti može neko da dođe do nas. Nemamo nikakvu alternativu. Boli nas i to što svakodnevno gledamo teške mašine kako rade na izgradnji saobraćajnice, buše se šipovi, a za naše probleme i muke nadležni ne haju, a obećali su još pre sedam meseci da će izgraditi most i tako nam obezbediti bezbedan prelaz preko reke, normalan život i funkcionisnaje naših firmi", pričaju Leontijevići.

Radovi

Radovi (Foto: Leontijević)

 

Umesto mosta, u četvrtak su ponovo postavljene betonske cevi, opet kao privremeno rešenje, ali Leontijević strahuju da će cevi, čim padne veća kiša, ponovo voda odneti, a oni će ponovo biti u problemu.

 

"Znamo da se mora graditi brza saobraćajnica i da to jeste javni interes, mi protiv toga nismo, ali znamo da i mi imamo neka prava. Nije uredu da se ponašaju kao da ne postojimo i da zatvaraju oči pred problemom koji su nam oni napravili", saglasni su Leontijevići.

 

Poručuju da će biti prinuđeni da blokiraju radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac.

 

"Očekujemo da Javno preduzeće Putevi Srbije ispuni obećanje koje su nam dali u junu ove godine da će izgraditi most i obezbediti nam bezbedan prelaz, a time i normalan rad jer bez puta i mosta mi ćemo morati da zatvorimo naše firme od kojih živimo", rekli su Leontijevići.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 13 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 9 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...