Lazar Gojković (foto: Đorđe Đoković)
Lazar Gojković (foto: Đorđe Đoković)
29.12.2021, 10:59

Gojković: Valjevo sledeće godine neće izgledati isto

č: | fb:

Skupština grada usvojila je Odluku o budžetu Valjeva za 2022. godinu u iznosu od 4.031.983.810 dinara. Najveći deo prihoda planiran je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od oko dve milijarde dinara.

 

"Ovo je najveći budžet Valjeva do sada, došli smo do cifre od četiri milijarde, ali je moj cilj, a siguran sam da je i vaš, da dostignemo gradove u okruženju koji su za nijansu veći od Valjeva, a u ovom trenutku imaju milijardu i po veće budžete", poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Gradonačelnik je rekao da je budžet Valjeva za narednu godinu realan i da je projektovn na osnovu svih makro ekonomskih pokazatelja i smernica koje daje Ministarstvo finansija. Pored toga, naglasio je, budžet je pretežno razvojni s obzirom na to da je planirana realizacija velikog broja investicionih projekata, ali je i socijalni s obzirom na to da je u značajnom iznosu planirano izdvajanje za pružanje finansijske pomoći najosteljivijim kategorijama stanovništva.

 

"U narednoj godini biće izdvojeno 249 miliona dinara za socijalnu i dečju zaštitu što je za 31 milion dinara više u odnosu na ovu godinu. Ja sam lično najponosniji na to što smo u budžetu za 2022. godinu opredelili 6,5 miliona dinara za nabavku udžbenika koji će biti besplatni za đake prvake. Mislim da je to nešto o čemu uvek treba da razmišljamo i da tražimo rešenja, i ovo je samo početak. U narednoj godini biće ulaganja i u Predškolsku ustanovu, u toku je izrada projektne dokumentacije i izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju objekta stare Šeste škole, čime će biti rešen veliki problem nedostatka smeštajnih kapaciteta u vrtićima i čime će lista čekanja za upis u Predškolsku ustanovu biti svedena na minimum", rekao je Gojković.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik je najavio da će i naredne godine biti investirano u zaštitu životne sredine naglašavajući da je opredeljeno 53 miliona više novca u odnosu na ovu godinu, ukupno 123 miliona dinara.

 

"To nije konačan iznos, pratićemo konkurse Ministarstva rudarstva i energetike, koji će sigurno biti raspisani sledeće godine. Ove godine je bio pilot projekat i važno je to što je Valjevo bio grad sa najviše prijava građana, preko 500, za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju, tako da moramo maksimalan iznos sredstava opredeliti i u budžetu za sledeću godinu ukoliko to konkurs bude dozvoljavao", kazao je Gojković.

 

Najavio je da će i naredne godine biti investirano u Industrijsku zonu, opredeljeno je oko 100 miliona dinara, što, kako je rekao, neće biti dovoljno da se komunalno i infrastrukturno opremi, ali očekuje pomoć države.

 

"Mislim da je jako značajno ulaganje u nova radna mesta, jedan investitor je već počeo izgradnju fabrike, drugi će početi u aprilu sledeće godine, i siguran sam kada te dve nove investicije uđu u svoj maksimalni kapacitet da će i budžet Valjeva u odnosu na ovaj danas sigurno biti daleko bolji. Te dve investicije, i najava još jedne, kada budu zaživele kako treba za koju godinu pričaćemo možda i o duplo većem budžetu, a onda će biti mnogo više novca za infrastrukturu i uradićemo mnoge stvari koje u ovom trenutku želimo, a nedostaje nam novac, a za neke i vreme", rekao je gradonačelnik

 

Zahvalio se Vladi Srbije koja je u 2021. godini izdvojila 286 miliona dinara za Valjevo, od tog iznosa u ovoj godini je realizovano 150 miliona dinara, dok će ostatak biti utrošen naredne godine.

 

"Trudićemo se svim sredstvima da realizacija budžeta sledeće godine bude izuzetno visoka, da odmah na početku godine uđemo u sve procedure i da čim vremenski uslovi dozvole krenemo sa realizacijom infrastrukturnih radova. Valjevo već sledeće godine neće izgledati isto jer će projekti koje smo zacrtali, i o kojima se stalno priča, biti sprovedeni u delo", poručio je sa skupštinske govornice gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 10 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara