Ulica u Privrednoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Ulica u Privrednoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
30.12.2021, 15:05

"Lepa reč Valjeva" zarad promocije lokalne vlasti zaobilazi istinu

č: | fb:

"Lepa reč Valjeva" (leparecvaljeva.rs) je zvaničan sajt grada Valjeva, odnosno gradonačelnika Lazara Gojkovića, na kome se objavljuju vesti o aktivnostima lokalne vlasti, izveštaji sa sednica Skupštine grada i Gradskog veća, kao i informacije o događajima po ukusu gradske vlasti.

 

"Pred vama je sajt koji na transparentan i pristupačan način daje pregled najznačajnijih aktivnosti i događaja u Gradskoj upravi. Time, ne samo posredstvom medija, već iz prve ruke informisaćemo građane i omogućiti učešće u procesu rada i odlučivanja", napisao je pored ostalog gradonačelnik Lazar Gojković u uvodniku na sajtu "Lepa reč Valjeva".

Lepa reč Valjeva

Lepa reč Valjeva

Taj sajt, koji ima i rubrike poput "događaji", "naša reč", "vaša reč", "preporuke", ima sve karakteristike medija jer se plasiraju informacije, ideje i mišljenje. Međutim sajt "Lepa reč Valjeva" nije registrovan u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, nema impresum, odgovornog urednika. Nije registrovan u Agenciji za privredne registre, a ne bi ni mogao da bude registrovan zato što lokalne samouprave ne mogu da osnivaju medije. Ali informacije koje se objavljuju na sajtu potpisuje Odeljenje za informisanje Gradske uprave Valjeva.

 

Inače, grad Valjevo, kao i većina gradova u Srbiji, ima zvančnu internet prezentaciju (www.valjevo.rs).

 

Na sajtu "Lepa reč Valjeva", u rubrici "događaji", nisu objavljene informacije o blokadama saobraćajnica u Valjevu, o protestima protiv "Rio Tinta", o smeću u gradu, rupama na ulicama, o neupisanoj deci u vrtiće, napuštenim zdanjima u vlasništvu grada koja propadaju, o nameštenim tenderima i konkursima, o problemima građana koji su danima bez struje... U izveštajima sa sednica Skupštine grada nećete pročitati šta su rekli opozicioni odbornici, ali hoćete, i to opširno, šta su govorili odbornici vladajuće SNS i gradski funkcioneri.

 

Na sajtu "Lepa reč Valjeva" se obajvljuju demanti ili ispravka navoda iznetih na konferencijama za novinare opozicionih partija, ali se ne obajavljuju izveštaji sa tih konferencija.

 

Svrha sajta "Lepa reč Valjeva" nije da građani budu potpuno i istinito informisani o svim događajima u gradu, nego je osmišljen za promociju vladajuće Srpske napredne stranke i pojedinaca iz te partije koji se nalaze na čelu Gradske uprave i Skupštine grada. Međutim, informacije koje se tu plasiraju često prevazilaze i okvire propagande, pa su tako pojedine čak daleko od istine.

 

Izgradnja ulice u Privrednoj zoni

 

Pod pritiskom javnosti i opozicionih partija, koje su kritikovale gradsko rukovodstvo zbog toga što se u Valjevu ništa ne radi, naprasno su otvoreni radovi u budućoj Privrednoj zoni.

 

Sajt "Lepa reč Valjeva" ali i drugi mediji u Valjevu su 11. februara objavili vest da su "danas u Privrednoj zoni započeli radovi na izgradnji ulice koja je jedan od osnovnih preduslova uređenja zone...". Na lokaciju u Privrednoj zoni u Popučkama, gde je postavljena gradilišna tabla, dovežene su građevinske mašine, a pored njih radnici, dovedeni su i novinari kako bi zabeležili "početak radova na izgradnji ulice", koje je ozvaničio gradonačelnik Lazar Gojković.

Ozvaničen početak radova u Privrednoj zoni (11.02.2021.)

Ozvaničen početak radova u Privrednoj zoni (11.02.2021.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Posle tri nedelje reporteri Kolubarskih.rs su, u nameri da provere kako napreduju radovi, otišli u Privrednu zonu u Popučkama. Na "gradilištu" nije bilo ni radnika, ni građevinske mehanizacije, ni radova. Vest o tome, kao i izjavu gradonačelnika koji je tvrdio da "ljudi rade" i da se "radovi odvijaju normalno!", objavili smo 2. marta.

Radovi na ulici u Privrednoj zoni (2. mart)

Radovi na ulici u Privrednoj zoni (2. mart) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nakon samo nekoliko časova sajt "Lepa reč Valjeva" je uzvratio informacijom da su i oni obišli gradilište saobraćajnice u Privrednoj zoni koja je počela da se gradi 11. februara. "Na gradilištu smo zatekli mnoštvo radnika i mehanizacije… Fotografije su nastale danas, 2. marta u podne, a lepo vreme doprinosi da vredni radnici što brže obavljaju svoj posao…". Uz vest i fotografije ulice koja se gradi, ali se radilo o drugoj lokaciji i o ulici čija je izgradnja započela mnogo pre tog 11. februara.

Radovi na drugoj lokaciji objavljeni na Lepa reč Valjeva 2.marta.

Radovi na drugoj lokaciji objavljeni na Lepa reč Valjeva 2.marta. (Foto: Lepa reč Valjeva)

 

Inače, izgradnja ulice, na lokaciji na kojoj je početak radova ozvaničio gradonačelnik 11. februara, počela je nakon pola godine.

Ulica u Privrednoj zoni

Ulica u Privrednoj zoni (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Očišćene gradske ulice"

 

Prvi ozbiljniji sneg ove godine počeo je da pada u subotu, 11. decembra oko 23 časa. Do nedelje ujutro visina snega je bila desetak centimetara. Ulice, trgovi i trotoari nisu bili očišćeni tako da su se teško kretali i pešaci i vozila. Sneg sa trgova ekipe JKP Vidrak su počele da čiste prepodne, dok su ulice bile neočišćene jer je, prema rečima putara, nemoguće čistiti dok veje sneg.

 

Na sajtu "Lepa reč Valjeva" u nedelju, 12. decembra, prepodne ni slova o snegu koji pada nekoliko časova, o zavejanim ulicama, trgovima i trotoarima. Tek predveče je objavljena vest "Očišćene gradske ulice" sa naslovnom dnevnom fotografijom očišćenog Trga vojvode Živojina Mišića i nekoliko večernjih fotografija gradskih ulica napravljenih tek kada su saobraćajnice očišćene.

Karađorđeva 12.12. (Lepa reč Valjeva - Kolubarske.rs)

Karađorđeva 12.12. (Lepa reč Valjeva - Kolubarske.rs)

Trg vojvode Mišića 12.12. (Kolubarske.rs - Lepa reč Valjeva)

Trg vojvode Mišića 12.12. (Kolubarske.rs - Lepa reč Valjeva)

 

 

Neupućeni su na vest "Očišćene gradske ulice" verovatno reagovali sa bravo, ali to sigurno nisu rekli građani koji su se kretali neočišćenim trotoarima i ulicama.

 

Asfaltiran deo Ulice Vuka Karadžića

 

Pre tri i po meseca počela je rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića. Prema ugovoru i informaciji objavljenoj na sajtu "Lepa reč Valjeva" radove je trebalo završiti do 6. decembra. Međutim, još uvek nisu završeni. Deo Ulice Vuka Karadžića od Pantićeve do Karađorđeve je asfaltiran i radovi se privode kraju, dok je daleko od završetka deo od Karađorđeve do mosta na Kolubari.

 

Zbog radova koji su se "otegli", zbog zatvorene i raskopane ulice i blata u centru grada, građani svakodnevno negoduju i pitaju kada će rekonstrukcija biti završena. "Urednik" sajta "Lepa reč Valjeva" nije odgovorio na ta pitanja, ali se dosetio pa je 2. decembra objavio vest koja ima samo jednu rečenicu, a ona glasi: "U toku je asfaltiranje dela Ulice Vuka Karadžića od Železničke do Karađorđeve ulice". Uz tu rečenicu i četiri fotografije "svežeg" asfalta.

Asfaltiranje Ulice Vuka Karadžića - prvi deo (Lepa reč Valjeva)

Asfaltiranje Ulice Vuka Karadžića - prvi deo (Lepa reč Valjeva) (Foto: Lepa reč Valjeva)

Ali ni reč o tome zbog čega ulica nije završena 6. decembra, kada će početi asfaltiranje i drugog dela, kada će rekonstukcija cele ulice biti završena... Nije objavljena nijedna fotografija raskopane i nezavršene Ulice Vuka Karadžića od Karađorđeve do mosta na Kolubari.

Radovi u Ulici Vuka Karadžća (drugi deo)

Radovi u Ulici Vuka Karadžća (drugi deo) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ovo su samo neki od primera vesti koje su zarad dobre promocije loklane vlasti zaobišle istinu i mogu da dovedu građane u zabludu jer ukoliko se sami ne uvere u "lepe reči" mogu imati pogrešnu sliku realnosti.

 

Koliko nam je poznato ovakav način plasiranja informacija o aktivostima loklane vlasti je jedinstven slučaj i u neku ruku je izum valjevskog rukovodstva.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara