Aerozagađenje (foto: Kolubarske.rs)
Aerozagađenje (foto: Kolubarske.rs)
04.01.2022, 08:09

Valjevci su 152 dana udisali zagađen vazduh

č: | fb:

U Valjevu je u 2021. godini ukupno zabeleženo 152 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine. Nova 2022. godina u Valjevu je započela bez novog Plana kvaliteta vazduha. U budžetu za ovu godinu u programu 6. Zaštita životne sredine nema mera za smanjenje zagađenja vazduha, ali su prikazani neistiniti podaci, proizvoljne  i nerealne projekcije, besmisleni indikatori, navodi u saopštenju za javnost Lokalni odgovor.

 

U novogodišnjoj noći vazduh u Valjevu je bio opasan po zdravlje. Cela protekla nedelja je bila sa zagađenim vazduhom. U ponedeljak i četvrtak indeks kvaliteta vazduha je bio u crvenom, "loš", utorak, subota i nedelja u ljubičastom, vazduh "veoma loš". Sreda i petak sa indeksom kvaliteta "izuzetno loš".

 

Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u petak, 31.12.2021. kada su suspendovane čestice prašineprekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti  od 174,69µg/m3 i PM2,5 u iznosu od148,80µg/m3. Istog dana u 17 časovazabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 290,20µg/m3 za suspendovanePM10 čestice i maksimalna satna vrednost od 267,84µg/m3zasuspendovane PM2,5 čestice.      

 

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduhje predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Aerozagađenje

Aerozagađenje (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenjeuticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektorza vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

 

Na dan 2.1.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 152 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od četvorostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

 

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

 

"Namera nam je da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju. Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi. Izveštaj se objavljuje ponedeljkom u 'pet do dvanaest', za prethodnu sedmicu. Mi smo se udružili da podstaknemo građane da učestvuju u javnim poslovima. Mi ne rešavamo probleme za koje su odgovorni organi vlasti i ustanove. Mi koristimo naše pravo da znamo i da nam budu dostupne informacije o aerozagađenju da ih podelimo sa našim sugrađanima", navodi u saopštenju "Lokalni odgovor".

 

 

Aktuelno

Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
U zdanju na Desankinom vencu Pre 29 minuta

Gradska kuća za posebne prilike

Zdanje na Desankinom vencu biće adaptirano i rekonstruisano u Gradsku kuću, odlučili su odbornici Skupštine grada. Osim za potrebe organa Grada, prostor bi se koristio za protokolarne prijeme,...

 (foto: )
Razlozi nisu javno saopšteni Pre 30 minuta

Televizije N1 i Nova S prekinule emitovanje programa

Televizije Nova S i N1 od ponoći 6. decembra emituju umesto redovnog programa telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka "Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija".

Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
Svečana sednica SO Pre 19 sati 51 minuta

Obeležen Dan opštine Ljig

Na svečanosti povodom Dana opštine Ljig dodeljena su priznanja najuspešnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama. Najviše priznanje, Plaketa "Đak kaplar" dodeljuje se posthumno Milovanu Danojliću  · 3 komentara