(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
07.01.2022, 00:58

Mir Božji, Hristos se rodi!

č: | fb:

Crkve koje se pridržavaju Julijanskog kalendara Božić obeležavaju 7. januara. Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik - dan rođenja Isusa Hrista. Neka Božić donese mir, ljubav i blagostanje svima!

 

Prema Bibliji, Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila Devica Marija u Vitlejemu. Zbog toga je Božić porodični praznik, praznik rađanja dece, roditeljstva.

 

Proslavi Božića prethode Tucindan i Badnji dan. Na Tucindan se priprema pečenica. Na Badnje jutro, pre sunca, muške glave iz kuće idu po badnjak, koji se seče od cerovog drveta i donose ga kući. Žene taj dan pripremaju nemrsnu hranu, budući da se na Badnji dan posti. Ime badnjaka povezano je sa rečju "bdeti", budući da se na taj dan bdelo, čekajući Hristovo rođenje.

 

Na Božić, pravoslavni vernici idu na jutrenje i liturgiju, potom dolaze kući, gde je postavljena bogata trpeza, spremljena dan pre. Česnica se pravi od belog brašna, sa vodom i mašću bez kvasca, kad prvo zvono zazvoni u crkvi i ona se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se ubacuju deo odsečenog badnjaka, zrno kukuruza, zrno pasulja, metalna para, a onaj ko nađe novčić biće srećne ruke tokom cele godine.

 

U nadi da ćete Božić provesti u krugu porodice, veselju i zdravlju

 

Mir Božji, Hristos se rodi!

 

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 1 dan 7 sati

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 21 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 1 dan 5 sati

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...  · 1 komentar