Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
10.01.2022, 08:11

Državni revizor utvrdio da je plata glavnog urbaniste u Valjevu veća od propisane

č: | fb:

U Izveštaju o reviziji pravilnosti poslovanja grada Valjeva u delu koji se odnosi na javne nabavke za 2019. i 2020. godinu i rashode za zaposlene za 2020. godinu kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, koji je objavljen 31. decembra, državni revizor je utvrdio da su "glavnom urbanisti u Valjevu, imenovanom od strane Skupštine grada, nepravilno utvrđeni koeficijent i osnovica za obračun i isplatu plate, kao izabranom licu".

 

Kako se navodi u izvštaju osnovica za obračun i isplatu plate glavnog urbaniste počev od decembra 2020. godine utvrđena je u iznosu 12.193 dinara za izabrana lica, umesto 2.624 dinara za imenovana i postavljena lica, što nije u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije koji se odnosi na utvrđivanje osnovice za obračun i isplatu plate izabranih lica, postavljenih lica i zaposlenih u organima i službama lokalne vlasti, počev od plate za decembar 2020. godine.

 

Da je glavnom urbanisti Valjeva Jasni Mićić pogrešno utvrđena osnovica za obračun i isplatu plate te da su njena mesečna primanja bila značajno veća, ukazala je pre dva meseca Narodna stranka, ali je to "oštro demantovala" valjevska vlast. Ispostvailo se, nakon izveštaja Državne revizorske institucije, da su navodi Narodne stranke tačni, a demanti valjevske vlasti pokušaj da se sakrije istina ili da se obmane javnost.

 

Podsećamo, 9. novembra prošle godine je na konfernciji za novinare Gradskog odbora Narodne stranke predsednik Miloš Milivojević, pozivajući se na Izveštaj državnog revizora, naveo da je pogrešno utvrđena osnovica za obračun i isplatu plate glavnog urbaniste od decembra 2020. godine. "Očigledno je glavni urbanista primala pet puta veću platu nego što je po zakonu. Revizor je dao preporuku za otklanjanje ove nepravilnosti. Zanima nas da li je otklonjena i da li je glavnoj urbanistkinji smanjena plata?", upitao je tada Milivojević.

 

Umesto odgovora, iz Gradske uprave sutradan je stigao demanti koji je dostavljen valjevskim medijima i objavljen na sajtu gradonačelnika Valjeva "Lepa reč Valjeva".

 

"Grad Valjevo se ograđuje od tumačenja navodnih delova nacrta izveštaja Državne revizorske institucije koji su izneti u javnost. Ujedno, Grad Valjevo oštro demantuje da je visina plate glavnog urbaniste u Valjevu, kako je preneto u javnosti, pet puta veća od zakonom dozvoljene. Grad Valjevo napominje da nalazi revizije još uvek nisu zvanični, ne mogu biti javno distribuirani, niti komentarisani do konačnosti izveštaja, odnosno nacrt i predlog izveštaja revizije su poverljivi u skladu sa članom 39. Zakona o državnoj revizorskoj instituciji", navodi se u demantiju.

 

Gradska vlast u svom "oštrom demantiju" nije navela koliko iznosi plata glavnog urbaniste niti da li je tačno da je glavnom urbanisti nepravilno utvrđeni koeficijent i osnovica za obračun i isplatu plate.

 

Inače, Gradska vlast se nije oglasila nakon objavljivanja Izveštaja Državne revizorske instiutcije u kome se navodi da plata glavnog urbaniste ipak nije obračinata u skladu sa važećim propisima.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 44 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 44 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...