Ulica Vuka Karadžića (foto: Kolubarske.rs)
Ulica Vuka Karadžića (foto: Kolubarske.rs)
13.01.2022, 10:20

Radove u Ulici Vuka Karadžića prate brojni problemi

č: | fb:

Radovi na rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića od Karađorđeve ulice do mosta na Kolubari nisu nastavljeni zbog snežnih padavina. Kako nam je rečeno nastavak, ali i završetak, radova nije moguće predvideti jer to zavisi od vremenskih uslova. Nezvanično saznajemo da zavisi i od toga kada će početi sa radom asfaltna baza, a to će biti tek sredinom marta.  

 

Pred kraj prošle godine, kada su prekinuti radovi u Ulici Vuka Karadžića, dogovoreno je da se deo ulice od Karađorđeve do mosta na Kolubari osposobi za saobraćaj do nastavka radova, a to je prema planu trebalo da bude nakon novogodišnjih i božićnih praznika ukoliko dozvole vremenski uslovi. Deo od Železničke ulice do Karađorđeve je kompletno završen.

Rekonstruisan deo Ulice Vuka Karadžića

Rekonstruisan deo Ulice Vuka Karadžića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića, koja je počela 6. septembra, a prema ugovoru trebalo je da bude završena 6. decembra, pratili su brojni problemi i nepredviđeni radovi što je uticalo na "probijanje" roka, ali i na povećanje vrednosti radova u odnosu na ugovorenu cenu.

 

Prema rečima nadzornog organa, koji prati i kontroliše radove u Ulici Vuka Karadžića, diplomiranog građevinskog inženjera Mila Pirgića najbitnije je to da je okončan posao vezan za infrastrukturu i u drugom delu ulice - od Karađorđeve do mosta na Kolubari, pre svega to da su kanalizacione cevi postavljene sve do Kolubare.

 

- Najveći problem je bio u vezi nepoznate infrastrukture pod zemljom, što je prevaziđeno. Dakle, nemamo više problema sa kanalizacionim i toplovodnim instalacijama ispod saobraćajnice, a to je pravilo velike probleme. Preko 30 posto instalacija, na koje su naišli izvođači radova, nije bilo evidentirano u projektno-tehničkoj dokumentaciji jer ni projektanti nisu znali gde se i šta tačno nalazi. Tako da je dosta toga moralo biti deinstalirano uz saradnju, pa i odobrenje, javnih preduzeća čije su instalacije. To je, uz vremenske prilike – sneg i kišu, najviše usporilo radove. "Čvorište" na raskrsnici Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića, gde su radovi trajali nedelju dana, bio je jedan od većih problema. Ja kao nadzor nisam mogao da prihvatim da se taj deo asfaltira pre nego što se postigne potrebna zbijenost, tako da su postavljene betonske ploče u samoj raskrsnici. Kada smo došli u deo ulice između Gimnazije i Muzeja tu je tek bila katastrofa od instalacija i tu je bilo dosta problema, koji su takođe usporili radove", kaže Pirgić.

Ulica Vuka Karadžića

Ulica Vuka Karadžića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Većina podzemnih instalacija u Ulici Vuka Karadžića nije evidentirana u katastru nepokretnosti, pa samim tim projektant nije imao kvalitetne podloge i prave informacije kada je počeo da radi projekat rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića.

 

Kvalitet radova 

 

Građani već imaju primedbe na kvalitet izvedenih radova, naročito na raskrsnici Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića kod Pošte gde se na pešačkom prelazi stvara poveća bara.

 

- Što se tiče kvaliteta, svi dosadašnji radovi su urađeni kvalitetno. Što se tiče malih denivelacija veliki je problem to što Ulica Vuka Karadžića nema nikakav ili ima minimalan nagib. Taj problem, sa kako kažete barom, nije samo kod Pošte, ali će to prilikom sledećeg asfaltiranja biti popravljeno - rekao je Mile Pirgić.

Raskrsnica kod Pošte

Raskrsnica kod Pošte (Foto: Kolubarske.rs)

Vrednost radova

 

Izvođači radova valjevske firme "Kompresor ing", Preduzeće za puteve Valjevo i "Elektrovolt" su dva puta od početka radova tražili izmenu ugovora, tako da će radovi umesto 127,2 miliona dinara sa PDV-om, kolika je bila vrednost ugovorenog posla na javnoj nabavci, koštati oko 138,8 miliona dinara sa PDV-om.

 

Početkom novembra tražili su da se vrednost radova poveća za 8,4 miliona dinara "zbog nepredviđenih okolnosti", da bi potom pred kraj decembra zbog "potrebe za dodatnim radovima koji su postali neophodni", vrednost bila povećana za još 3,2 miliona dinara sa PDV-om.

 

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 23 sati 56 minuta

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...

Karate klub 014 Valjevo (foto: Karate klub 014 Valjevo)
Na Državnom prvenstvu Pre 23 sati 55 minuta

Šest medalja za karatiste Karate kluba 014 Valjevo

Na Državnom prvenstvu za poletarce, nade i pionire u karateu, koje je održano u Mladenovcu, valjevski mladi karatisti osvojili su šest odličja. Karate klub 014 Valjevo nastupio je sa osam takmičara.