Željko Trifunović i Ivan Manić (foto: Kolubarske.rs)
Željko Trifunović i Ivan Manić (foto: Kolubarske.rs)
12.01.2022, 12:30

Lokalni front VA pozvao građane da izađu na referendum i da zaokruže NE

č: | fb:

Udruženje građana Lokalni front VA pozvao je građane da 16. januara izađu na referendum i glasaju protiv ustavnih promena.

 

Predsednik Skupštine Lokalnog fronta VA Željko Trifunović je rekao da su, nakon što su saslušali sve relevantne predstavnike iz oblasti prava, kao i članove pravnog tima koji je LF VA formirao na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga, doneli odluku da pozovu građane da izađu na prestojeći referendum i zaokruže NE ovakvim ustavnim promenama. Naglasio je da je referendum jedna od retkih prilika da građani neposredno odlučuju o ovako bitnim pitanjima.

 

Podsetio je na tribinu, ne tako davno održanu u hotelu Grand na temu ustavnih promena u pravosuđu, na kojoj su govorili bivša predsednica udruženja sudija i sudskih pomoćnika kao i bivši predsednik udruženja tužioca i njihoih pomoćnika. Uvažavajući njihova mišljenja, mišljenje sudije Majića kao i velike većine profesora Pravnog fakulteta za Loklani front VA nije bilo dileme oko donošenja odluke o prestojećem referendumu.

Željko Trifunović i Ivan Manić

Željko Trifunović i Ivan Manić (Foto: Lokalni front)

 

Predsednik Udruženja građana Lokalni front VA Ivan Manić naveo je nekoliko razloga zbog kojih treba glasati protiv ustavnih promena.

 

- Pre svega, pomenute promene Ustava neće ni na koji način dovesti do nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva. Nezavisnost se ne može obezbediti iz jednog prostog razloga: upliva predstavničkog tela građana Narodne skupštine u kojoj pravila diktira vladajuća većina. Samim tim, pomenuti organ umesto da vrši ulogu predstavnika građana, postaje političko sredstvo većine. Legitimitet odluka Narodne skupštine takođe je sporan, budući da je u najvišem predstavničkom telu građana prisutan politički monizam, koji omogućava donošenje raznoraznih odluka bez ikakvog korektiva koji predstavlja opozicija - naveo je Manić.

 

Naglašava da poseban problem predstavlja i ukidanje prvog izbora sudije na tri godine.

 

- Naime, do sada su sudije koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju birane na tri godine i birala ih je Narodna skupština, tokom kojeg perioda se dosada vrednovao rad pomenutog sudije ocenama "izuzetno uspešno obavlja sudijsku funkciju", "uspešno obavlja sudijsku funkciju" i "nezadovoljava". Pomenutom izmenom sudije će umesto Narodne skupštine birati Visoki savet sudstva, čime se dolazi do situacije da sudija ne polaže zakletvu pred Narodnom skupštinom koja bi trebalo da odažava volju građana, a ujedno i svih onih građana u čije ime bi trebalo da donosi presudu koja glasi "u ime naroda" – rekao je predsednik Lokalnog fronta Va.

 

Manić je dodao da ćemo, ukoliko se ustavna izmena usvoji na referendumu, doći do toga da se gubi kriterijum vrednovanja rada sudije, a onda se neminovno postavlja pitanje da li će odluke koje donose novoizabrane sudije, a čiji rad nije vrednovan u periodu od tri godine, biti pravno valjane?

 

- To praktično znači da će neko odlučivati o pravima i obavezama građana čiji bi rad po trenutno važećim zakonskim odredbama bio ocenjen sa "nezadovoljava". Dalji komentar je suvišan – zaključuje Manić.

 

Isto tako, dodaje, nejasno je na osnovu kojih kriterijuma će Narodna skupština birati četiri istaknuta pravnika sa najmanje 10 godina iskustva.

 

- Jasno je da će doći do potpunog upliva politike posebno ako se zna da će se ta četiri člana birati od osam članova koje predloži nadležni skupštinski odbor za pravna pitanja – rekao je Manić.

 

Prema njegovim rečima i Venecijanska komisija je izrazila brigu u pogledu sastava Visokog saveta tužilaštva.

 

Sumirajući zašto NE na referendumu, predsednik valjevskih "frontovaca" je naveo:

 

  • Zato što nema javne rasprave, nijedan profesor Pravnog fakulteta ga nije podržao, a mnogi viđeni stručnjaci, poput sudije MiodragaMajića, iznose svoje argumentovane stavove protiv takvogrešenja.
  • Zato što je sasvim jasna namera vlastodržaca da sa jedne strane direktno pojačaju svoj uticaj na pravosudni sistem, a da pritom, po oprobanom receptu odgovornost opet svale na narod koji je za te odluke glasao.
  • Zato što se time otvara put podobnima, a ne stručnima.
  • Zato što je nelegitiman, naručen i loš po građane Srbije.

 

 

"Na kraju, kako to da vlast i njeni glasnogovornici, uvek tako spremni da o svemu iznesu stav, sada tako upadljivo ćute? Pametnom dovoljno", zaključio je predsednik Udruženja građana Lokalni front VA Ivan Manić

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 4 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara