Referendum (foto: Đorđe Đoković)
Referendum (foto: Đorđe Đoković)
16.01.2022, 11:14

Na referendum izašlo 3,8 odsto građana Srbije

č: | fb:

Do 10 časova na referendumu o izmenama Ustava u delu o pravosuđu izašlo je ukupno 3,8 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte. Statistička greška sa intervalom poverenja od 95 posto iznosi +/- 0,4 odsto.

 

Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine do 10 časova na glasanje je izašlo 9,1 odsto glasača.

 

Pravo glasa na referendumu ima ukupno 6.510.323 građana upisanih u birački spisak, a glasa se na 8.150 glasačkih mesta u Srbiji neračunajući glasačka mesta u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

 

Sva glasačka mesta su otvorena, ali se na skoro 15 posto mesta kasnilo sa otvaranjem. Međutim, na značajnom broju glasačkih mesta - skoro 30 posto na otvaranju nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

 

Prilikom otvaranja glasačkih mesta, gotovo sva - 97 posto bila su opremljenja propisanim sredstvima za sprečavanje širenja koronovirusa.

 

Posmatračka misije Crte ima raspoređene posmatrače na 300 glasačkih mesta određenih na osnovu slučajnog uzorka, reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova i Metohije. Posmatranje procesa glasanja na takvom uzorku omogući će Crti da izveštava o toku glasanja, poštovanju zakona i procedura, izlaznosti i rezultatima referenduma.

Aktuelno

Štand Valjeva u Dučićevoj ulici (foto: Borka Marković)
Valjevci u zvaničnom programu otvaranja letnje sezone Pre 21 sati 57 minuta

Uspešan nastavak saradnje Valjeva i Trebinja

Delegacija Valjeva prisustvovala je zvaničnom programu otvaranja letnje sezone grada Trebinja koji nosi slogan "Trebinje – Grad koji volite" i predstavila naš grad u najboljem svetlu, a saradnja je...  · 5 komentara

Plaćen intervju u Blicu (foto: )
"Preporod Valjeva" ima svoju cenu 27.05.2022

Intervju Blicu gradonačelnik platio 480.000 dinara

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je novcem iz gradske kase platio 480.000 dinara svoj intervju u "Blicu". Novac za to nije bio planiran u budžetu kada je ugovor potpisan, plaćen je ove godine...  · 34 komentara