Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
16.01.2022, 23:29

Mala izlaznost na referendum, većina glasala "za"

č: | fb:

Republička izborna komisija (RIK) večeras je nakon 23 časa saopštila preliminarne rezultate na osnovu 34,8 posto obrađenih biračkih mesta: 61,8 odsto izašlih građana glasalo "da", a 37,1 procenata "ne".

 

Posmatračka misija Crte je saopštila da je na osnovu 98 odsto obrađenog uzorka, "za" potvrđivanje Akta o izmenama Ustava Republike Srbije na referendumu glasalo 57,4 odsto građana, dok je "protiv" glasalo 41,6 odsto. Statistička greška sa intervalom poverenja od 95 odsto iznosi  +/- 2,4 odsto. Nevažećih listića je bilo 1 odsto.

 

Na glasanje na referendumu izašlo je 29,6 odsto građana upisanih u birački spisak. Statistička greška sa intervalom poverenja od 95 odsto iznosi +/- 1,3 odsto, saopštila je Posmatračka misija Crte.

 

Pravo glasa na referendumu imalo je ukupno 6.510.323 građana, a glasalo se na 8.150 glasačkih mesta u Srbiji neračunajući glasačka mesta u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

 

Nepravilnosti različitog tipa zabeležene su na 4 odsto glasačkih mesta. Takođe, Posmatračka misija Crta ocenjuje da je bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta. Na značajnom broju glasačkih mesta - skoro 30 odsto prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora.

 

Zabeležena su i dva slučaja pritiska na posmatrače Crte, čime su oni onemogućeni da prate tok glasanja na tim mestima. Nepoznate osobe, koje su neovlašćeno boravile na glasačkom mestu, su vređale i zastrašivale posmatrače. Crta je odlučila da sa jednog glasačkog mesta povuče posmatrača.

 

Glasanje u Valjevu

 

Gradska izborna komisija (GIK) u Valjevu nema podatke o izlaznosti niti o rezultatima glasanja na 118 biračkih mesta u Valjevu. Kako je Kolubarskim.rs rečeno u GIK, "rezultati sa glasačkih mesta se skeniraju i šalju u Beograd, tačnije u Republički zavod za statistiku Srbije".

 

"Mi vršimo kontrolu ispravnosti glasanja i samo sprovodimo tehnički deo ovog procesa. Gradska izborna komisije ne broji glasove", rekao je predsednik GIK Milutin Marković.

 

Prema nezvaničnim informacijama u Valjevu je na glasanje na referendum izašlo oko 29 posto građana upisanih u birački spisak, oko 56 posto građana se izjasnilo "za", dok je oko 43 posto zaokružilo "ne". Pravo glasa na referendumu ima ukupno 76.047 građana Valjeva upisanih u birački spisak, a glasalo se na 118 mesta.

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj izbornoj komisiji, zvanični rezultati referenduma u Valjevu biće poznati u utorak kada će im Republička izborna komisija na usvajanje proslediti izveštaj.

 

Jedina zabeležena nepravilnost bila je na biračkom mestu broj 6 u Osnovnoj školi "Sestre Ilić", gde je sat vremena kasnilo otvaranje biračkog mesta zbog bolesti predsednika biračkog odbora, otuda je glasanje na tom biračkom mestu bilo produženo do 21 čas. Kako nam je rečeno u GIK menjani su pojedini odbori jer su članovi oboleli od koronavirusa, ali to nije uticalo na regularnost glasanja.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara