Plivanje za Časni krst (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Plivanje za Časni krst (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2022, 07:36

Plivanje za Časni krst

č: | fb:

"Bogojavljensko plivanje za Časni krst" biće održano danas na praznik Bogojavljenje na brani reke Gradac sa početkom u 11.30 časova. Tradicionalno se pliva 33 metra sa jedne na drugu stranu obale, u čast Hristovih godina života na zemlji.

 

Plivanju za krst prethodiće liturgija i veliko osvećenje vode sa početkom u 8.30 časova, nakon koje će u 10.30 biti održana litija od Hrama Vaskrsenja Hristovog do Berkove brane na reci Gradac gde će biti održano tradicionalno plivanje za krst.

 

"Bogojavljensko plivanje za Časni krst" u Valjevu je prvi put organizovano 2010. godine, a najviše učesnika bilo je 2020. godine kada je plivao 61 takmičar, među njima i dve dame.

 

Plivanje za krst nije održano 2018. godine iz, kako je tada rečeno, bezbednosnih razloga zbog velike količine mulja na brani na reci Gradac. Tradicionalno plivanja za Časni krst, na Gradcu kod "Berkove" brane, izostalo je i prošle godine zbog epidemiološke situacije i odluke Kriznog štaba Valjeva da se odlože sve manifestacije.

 

 

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...