Aleksandar Kovačević (foto: Kolubarske.rs)
Aleksandar Kovačević (foto: Kolubarske.rs)
19.01.2022, 12:22

Aleksandar Kovačević prvi doplivao do Časnog krsta

č: | fb:

U tradicionalnom plivanju za Časni krst, održanom danas na Berkovoj brani na Gradcu, na verski praznik Bogojavljenje, pobedio je sedamnaestogodišnji Aleksandar Kovačević, učenik trećeg razreda Tehničke škole iz Valjeva.

 

Aleksandar, koji trenira vaterpolo u ovdašnjem VK "Valis", najbolji u plivanju za Časni krst bio je i pre dve godina kada je prvi put učestvovao u ovom nadmetanju.

 

Kaže da nije bitno ko je prvi i ko je prvi doplivao do krsta. "Svi učesnici su pobednici jer su uprkos hladnom vremenu i niskoj temperaturi hrabro uskočili u ledeni Gradac i time ispoštovali i praznik i tradiciju kako to i dolikuje", rekao je Aleksandar.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Kolubarske.rs)

 

Arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog protonamesnik Filip Jakovljević rekao je da je danas poseban dan i poseban praznik. "Pre par dana proslavilo smo praznik rođenja gospoda Isusa Hristosa – Božić. U danu u kome praznujemo njegovo krštenje sećamo se događaja koji se zbio na reci Jordan kada je Gospod Isus Hristos od ruke svetog Jovana kršten i to je bio poziv i početak njegove javne službe", rekao je Jakovljević.

Litija

Litija (Foto: Kolubarske.rs)

 

Plivanju za Časni krst prethodila je liturgija i veliko osvećenje vode, a potom i litija od Hrama Vaskrsenja Hristovog do Berkove brane na reci Gradac gde je održano tradicionalno plivanje za krst.

 

"Osvećenje vodice ima svoju simboliku i smisao. Danas kada osvećujemo vodu, mi zapravo osvećujemo čitavu prirodu", rekao je protonamesnik. On se zahvalio svim učesnicima današnjeg nadmetanja za Časni krst, a Aleksandru Kovačeviću čestitao.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Kolubarske.rs)

 

Danas je učestvovao 41 hrabri takmičar, među njima je bila i jedna dama. Takmičenju, na stazi dugoj 33 metra, po običaju je prisustvovalo stotinak građana. 

 

"Bogojavljensko plivanje za Časni krst" u Valjevu je prvi put organizovano 2010. godine, a najviše učesnika bilo je 2020. godine kada je plivao 61 takmičar, među njima i dve dame.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Kolubarske.rs)

 

Plivanje za krst nije održano 2018. godine iz, kako je tada rečeno, bezbednosnih razloga zbog velike količine mulja na brani na reci Gradac. Tradicionalno plivanja za Časni krst, na Gradcu kod "Berkove" brane, izostalo je i prošle godine zbog epidemiološke situacije i odluke Kriznog štaba Valjeva da se odlože sve manifestacije.

 

Valjevo je 1995. godine među prvim gradovima u Srbiji, posle gotovo pola veka, obnovilo tradiciju osvećivanja voda uz Bogojavljensku litiju gradskim ulicama. Najdužu tradiciju plivanja za Časni krst na Bogojavljenje, uz Valjevce, imaju Mioničani, koji se po tradiciji nadmeću u Banji Vrujci.

Aktuelno

Valjevo (gradska kuća) (foto: Đorđe Đoković)
Izostao novac Ministarstva i stranaca za vrtiće 23.05.2022

Ništa bez gradske kase

O pretvaranju stare "Šeste škole" u vrtiće, kao najznačajnijem projektu, gradonačelnik Gojković govorio na sednci Skupštine grada 20. maja, a pre toga i 11. marta. Razlika je u tome što se pre dva...  · 6 komentara