Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
16.09.2014, 16:41

Gradnja deset kuća počinje sredinom oktobra

č: | fb:

Izgradnja prvih deset kuća za žitelje Rebeljske oblasti, kojima su domovi uništeni u klizištima nakon majskih poplava, počeće sredinom oktobra, dok će sanacija 16 objekata oštećenih u majskikm poplavama početi krajem septembra. Nakon četiri meseca od elementarne nepogode konačno će deset porodica, od 29 čije su kuće uništene, dobiti krov nad glavom, zahvaljujući donaciji Organizacije Arbeiter Samariter Bund (ASB). Ova organizacija zajedno sa partnerima Housing centrom, Inicijativom za razvoj i saradnju i Fondacijom „Ana i Vlade Divac“ obezbediće kuće za 200 porodica, tako što će obnoviti 170 i izgraditi 30 novih stambenih objekata, uz nameštaj i kućne aparate. Projekat „Obnova kuća i ekonomska realizacija za njugroženije porodice pogođene poplavama“, čija je vrednost tri miliona evra biće realizovan u osam opština i gradova, među kojima su Valjevo i Osečina, saopštili su predstavnici donatora koji su danas posetili naš grad.

Mauoro Mascioli i Stanko Terzić

Mauoro Mascioli i Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Donatori su se opredelili da grade deset kuća za žitelje Rebelja, jer su meštani tog sela najviše oštećeni u majskim poplavama. „Uspostavili smo sistem i način rada jednak za sve gradove i opštine. Pored pravilnika, koji je odredila država, napravili smo sistem bodovanja, na osnovu koga smo izabrali prioritete“, objasnio je, zbog čega su odlučili da grade ovih deset kuća, Mauro Mascioli koordinator projekta ASB.

On je dodao da će pored izgradnje i sanacije kuća, finansijski pomoći obnovu poljoprivrednih gazdinstava, kao i malih i srednjih preduzeća kako bi ponovo pokrenuli biznis. Obezbeđeno je 100 paketa grantova u opremi, a prva pomoć poljoprivrednicima biće isporučena u novembru.

Kada će početi gradnja preostalih kuća?

Danas je rečeno da će pored deset kuća za žitelje Rebelja, još četiri stambena objekta graditi donatori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Izgradnju preostalih 15 kuća, takođe će finansirati donatori, rekli su čelnici Valjeva, ne precizirajući koji donatori i kada će izgradnja tih objekata početi. Još uvek se ne zna ni kada će biti isplaćen novac vlasnicima sedam kuća koje su uništene, a za njihovu gradnju nije pronađena lokacija. 

Nakon četiri meseca od poplave izgradnja deset od 29 kuća, koliko je planirano za gradnju, i sanacija 16, od 200 oštećenih objekata,  je samo manji deo posla koji predstoji pred zimu, kako bi bili zbrinututi svi oni koji su oštećeni u majskim poplavama. Gradsko rukovodstvo kaže da su svoj deo posla završili, donošenjem rešenja. Na potezu je država, koja je na sebe preuzela obavezu obnove i izgradnje. „Izgradnja i sanacija oštećenih objekata finansira se iz državne kase, novcem Evropske unije ili drugim donatorskim sredstvima“, objašnjava zamenik gradonačelnik Žarko Kovač.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 36 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 3 sati 13 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar