Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
25.01.2022, 08:18

Ponovo Gradska kuća, a beše i na prodaju i Muzej fantastike

č: | fb:

Napušteno i ruinirano zdanje na Desankinom vencu, u kome su do pre šest godina bili Radio Valjevo i list Napred, ipak će biti Gradska kuća, rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi. 

 

Ideja o Gradskoj kući prvi put se rodila 2015, a razrađena je 2016. godine kada je na vlast došla koalicija SNS-SPS. Od toga se odustalo te je odlučeno da tu bude Muzej fantastike, međutim ni to nije realizovano. Jedno vreme se čak razmišljalo i o prodaji tog objekta u centru grada.

 

Glavna urbanistikinja Jasna Mićić kaže da je želja gradskog rukovodstva da to zdanje bude Gradska kuća, ali ne da tu budu kancelarije gradonačelnika i njegovog zamenika, kao što je to bila ideja pre šest godina.

 

"Zamišljeno je tako da u prizemlju bude svečana sala za venčanja, zatim izložbeni prostor za znamenite Valjevce, kao i postavka istorije grada koju bi poseteli đaci koji bi u Valjevo dolazili na ekskurziju. Na spratu bi bila jedna veća, višenamenska, sala gde bi gradonačelnik primao strane i domaće delegacije, gde bi se eventualno održavale sednice Gradskog veća, i gde bi bile organizovane neke projekcije. Pored te sale planirana je jedna kancelarija. Nema prostora za skupštinsku salu", kaže Mićić.

 

Naglašava da je najvažnije da se taj objekat privede nameni i da dobije funkciju. Dodaje da trenutno nije bezbedan i predstavlja ruglo u centru grada, otuda je važno da se rekonstrukcija tog objekta što pre završi. Nije mogla da kaže kada će početi radovi, ali je izvesno da će to bitiu ovoj godini.

 

Podsećamo, dolaskom na vlast u leto 2016. godine gradsko rukovodstvo je odlučilo da zdanje na Desankinom vencu bude Gradska kuća, u kojoj bi bili kabineti gradonačelnika i njegovog zamenika.

Rekonstrukcija zgrade (2017.)

Rekonstrukcija zgrade (2017.) (Foto: Đorđe Đoković)

Tako je rekonstrukcija jedne od najlepših građevina u Valjevu, koja je po prvobitnom projektu trebalo da košta oko 25,4 miliona dinara bez PDV-a, počela 16. maja 2017. godine sa rokom završetka avgust iste godine. Međutim radovi su ubrzo prekinuti jer se pojavila potreba za dodatnim, neplaniranim, radovima za koje je trebalo izdvojiti oko 2,4 miliona dinara. U međuvremenu je gradsko rukovodstvo odustalo od Gradske kuće, samim tim i od daljih radova i rekonstrujcije objekta.

 

Zbog jednostranog raskida ugovora, koji je potpisan u aprilu 2017. godine, firma "Procesor Elektronika", jedna od članova grupe za izvođenje radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade na Desankinom vencu, tražila je od Grada da joj nadoknadi troškove od 2,2 miliona dinara s obzirom na to da je kupljena namenska elektro oprema i materijal. Grad je to odbio, tako da je 2018. godine "Procesor Elektronika" tužila Grad za naknadu štete. I mada svesni činjenice da će sudski spor izgubiti i da će sudski troškovi prevazići cifru od 2,2 miliona dinara, gradsko rukovodstvo je istrajavalo u pokušaju da izbegne svoju obavezu.

Zdanje na Desankinom vencu (2018.)

Zdanje na Desankinom vencu (2018.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

I pored toga što je objekat bio pod sudskim sporom, odbornici Skupštine grada su u februaru 2019. godine usvojili Odluku da zdanje bude dato na upravljanje i korišćenje Modernoj galeriji, koja je zadužbina Ljube Popovića i Doma slikara Mediale, sa idejom da tu bude Muzej fantastike. Koliko je nama poznato ta Odluka je još uvek važeća i nije doneta nova odluka o nekoj drugoj nameni napuštenog objekta na Desankinom vencu.

 

Prošle godine je okončan sudski spor po tužbi firme "Procesor Elektronika", koji je građane Valjeva koštao blizu 4,8 miliona dinara. Iznos glavnog duga je preko 2,9 miliona dinara, kamata je preko 800.000, dok su troškovi postupka, izvršitelja i advokata dostigli cifru od preko million dinara ili skoro polovinu duga zbog koga je "Procesor Elektronika” tužila Grad.

 

Pre pet godina opozicioni odbornici Demokratske stranke pitali su kada će biti završena rekonstrukcija i da li je zgrada na Desankinom vencu u procesu restitucije, kao i šta je sa imovinom i opremom koja je odneta iz zgrade u kojoj je bilo Radio Valjevo, a koja je u vlasništvu Grada? Čelnici Valjeva nisu imali odgovor.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, zakonski naslednici nekadašnjih vlasnika secesijskog zdanja prve Valjevske banke kasnije Narodne štedionice, građenog od 1903. do 1905. godine, podneli su zahtev za restituciju. U Gradskoj upravi, kako nam je rečeno, nisu upoznati sa tim da je objekat u postupku restitucije, ali kažu da se "vraćanje imovine ne odnosi na objekte za javnu namenu".

 

U Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju u članu 18, stav 2 piše da se ne vraća pravo svojine na nepokretnosti koje služe za obavljanje delatnosti ustanova iz oblasti zdravstva, vaspitanja i obrazovanja, kulture i nauke ili drugih ustanova, kao javnih službi, osnovanih od strane nosilaca javne svojine, a čijim bi vraćanjem bio bitno ometen rad i funkcionisanje tih službi.

 

Da li se to odnosi i na zdanje na Desankinom vencu?

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 2 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 51 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.