Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
02.02.2022, 10:55

Protest na Gradskom trgu – “Valjevo nije na prodaju”

č: | fb:

Na Gradskom trgu u Valjevu večeras će u 19 časova, u organizaciji inicijative Kreni-Promeni, biti održan protest "Valjevo nije na prodaju" sa zahtevom za uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

 

"Nakon više blokada, niza protesta, stručnih rasprava i predate peticije sa preko 290.000 potpisa sa zahtevom za odlazak Rio Tinta iz Srbije i dalje nismo sasvim sigurni u našu pobedu. Ovo je prilika da zabeležimo poslednji korak i obezbedimo da se Rio Tinto neće vratiti ni posle izbora", navodi u pozivu Kreni-Promeni.


Podsećaju da se u neposrednoj blizini dešavaju istražne radnje kompanije Euro lithium koje već imaju negativne efekte po građane Valjeva sa najvećim akcentom na iskopavanje bora. Tražimo zabranu istraživanja i ekspolatacije bora i litijuma za celu Srbiju. 

 

"Ako je vlast zaista izbacila Rio Tinto, onda tražimo da se iz istih razloga zabrani iskopavanje bora i litijuma na nivou cele Srbije. Stanovnici Valjeva, ne vrede manje od stanovnika Jadra. Na nama je da nastavimo ovu borbu za svakog građanina naše zemlje, a u sredu svi zajedno ustajemo u odbranu Valjeva", poručuju.


Večeras od 19 časova na Gradskom trgu, okupljenima će se obratiti direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović, kao i pisac i slikar, Valjevac Luka Tripković.

 

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...