Prezentacija Ekološkog informacionog sistema (foto: Đorđe Đoković)
Prezentacija Ekološkog informacionog sistema (foto: Đorđe Đoković)
09.02.2022, 07:54

Prijava ekoloških problema preko Ekološkog informacionog sistema

č: | fb:

Građani Srbije od sada mogu da prijave ekološke probleme u svojim sredinama preko jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema, koji je uvelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

 

Prezentacija ovog sistema i obuka inspektora zaštite životne sredine i predstavnika Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga održana je u utorak u Gradskoj upravi u Valjevu.

 

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović, koji je prisustvovao prezentaciji, rekao je da je jedinstveni Ekološki informacioni sistem počeo sa radom 31. januara.

 

"Napravljen je po tom principu da svaki građanin može da prijavi problem koji ima, a da mi brzo i efikasno damo odgovor na bilo koje pitanje od strane građana. Svaki problem nije brzo rešiv, ali bitno je da se detektuje. Kada se problem detektuje, mi ćemo moći da planiramo budžet da rešavamo taj problem i da pomognemo svakoj lokalnoj samoupravi da se uključi u ovaj nalin funkcionisanja. Na prezentaciji ovog sistema podelili smo tablete i telefone, koji će imati aplikaciju, tako da će svaki inspektor moći odmah da odgovori na pitanja. Jako je bitna saradnja između Ministarstva i jedinica lokalnih samouprava i drugih republičkih organa, koji će zajedno raditi na rešavanju problema koji građani prijave", rekao je Dujanović.

Aleksandar Dujanović

Aleksandar Dujanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodao je da prijave mogu da šalju putem mobilne i veb aplikacije "gReact" (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store, kao i putem SMS ili MMS poruka na 065-555-001 i na telefonski pozivi kontakt centru na broj 0800-003-003.

 

"Ono što je važno naglasiti jeste to da će vrlo brzo nakon što postave pitanje građani dobiti odgovor. Svakoj jedinici lokalne samouprave daćemo sedam dana rok da na ta pitanja odgovori. Biće uključeni svi inspektori iz svih republičkih organa, jer do sada je stalno bilo preklapanje određenih nadležnosti pojedinih inspekcija, tako da ćemo na ovaj način umrežiti efikasan rad svih inspekcija", poručio je državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović.  

 

Na pitanje šta ukoliko se desi da lokalna samouprava ne odgovori na pitanja građana u roku od sedam dana, Dujanović je ponovio da ovaj sistem obezbeđuje "brzu i efikasnu reakciju", i naglasio da će "lokalna samouprava morati građanima da obezbedi odgovor u roku od sedam dana".

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Preko jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema bićemo u mogućosti da brzo pratimo probleme i potrebe na terenu, i da ih što efikasnije reševamo, kao što je to slučaj sa uklanjanjem divljih deponija, da omogućimo da jednom očišćene lokacije i ostanu očišćene", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

On je podsetio da su prošle godine grad Valjevo i Ministarstvo za zaštitu životne sredine ostvarili izvanrednu saradnju, naglašavajući da su zajednički uložili preko milion evra u zaštitu životne sredine, po osnovu više projekata.

 

"Projekti za smanjenje zagađenja vazduha, kroz ulaganja u gradsku toplanu i proširenje toplovoda, zatim izgradnja Eko parkića, uklanjanje divljih deponija i ozelenjavanje grada. Nadam se da ćemo tako dobru i uspešnju saradnju nastaviti i ove godine, a ovaj događaj je samo jedan u nizu", rekao je Gojković uoči prezentacije jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 22 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 59 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara