Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
10.02.2022, 07:52

Iz tekuće budžetske rezerve novac i za doček Srpske nove 2022. godine

č: | fb:

Već na početku 2022. godine iz tekuće budžetske rezerve biće potrošeno preko 8,3 miliona dinara, a među isplatama našao se i doček Srpske nove godine koga ove 2022. nije ni bilo!

 

Kako je naznačeno u rešenju o upotrebi sredstava iz tekuće budžetske rezerve "odobrava se iznos od 1,3 miliona dinara za organizovanje dočeka Srpske nove godine". Podsećamo, da je za doček Srpske nove godine trebalo da peva Željko Samardžić, ali je ta proslava otkazana zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

 

Sudeći prema rešenjima o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, koja je potpisao gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, najviše novca 4.296.000 dinara biće potrošeno za projekat rekonstrukcije merno-regulacione stanice sa izgradnjom prateće opreme za prelazak na gas na teritoriji Valjeva.

 

Milion dinara iz tekuće budžetske rezerve namenjeno je za realizaciju projekta obeležavanja stratišta žrtava komunističkog progona u periodu Drugog svetskog rata i neposredno posle toga. Identičan iznos iz tekuće budžetske rezerve biće potrošen na specijalizovane usluge, dok je za usluge po ugovoru namenjeno 760.000 dinara.

 

Koliko novca je planirano za tekuću budžetsku rezervu?

 

U Odluci o budžetu Valjeva za 2022. godinu u članu 6 piše "sredstva tekuće budžetske rezerve planiraju se u budžetu i koriste se u skladu sa članom 69. Zakona o budžetskom sistemu.

 

"Sredstva se koriste za neplanirane svrhe za koje nisu utvrđene aproprijacije ili za svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu dovoljne. Gradonačelnik grada na predlog lokalnog organa uprave nadležnog za finansije donosi rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve", piše u članu 6 Odluke o budžetu Valjeva za 2022. godinu.

 

Za razliku od prethodnih godina kada je bilo navedeno koliko novca u budžetu je planirano za tekuću budžetsku rezervu, recimo lane je bilo 3.070.000 dinara, u ovgodišnjoj Odluci o budžetu u članu 6 nije naveden iznos planiranih sredstava za tekuću budžetsku rezervu.

 

Prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta u decembru prošle godine rečeno je da je “projektovano povećanje tekuće budžetske rezerve sa 3.070.000 dinara na 15 miliona dinara”.

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… Pre 18 sati 29 minuta

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Dogovoreno na sastanku sa premijerkom Pre 15 sati 10 minuta

Mionica dobija Centar za mlade

Mionica će dobiti savremeni Centar za mlade, prvi ovakvog tipa u ovom delu Srbije, dogovoreno je na radnom sastanku sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić u Omladinskom centru OPENS u...  · 1 komentar

Mountain Music Fest (foto: MMF)
Završen Mountain Music Fest Pre 16 sati 9 minuta

Trodnevni spoj muzike, avanture i planine

Sedmi Mountain Music Fest, koji je proteklog vikenda održan na Divčibarama, uprkos najavljenom lošem vremenu, okupio je preko 3000 ljubitelja planine i kvalitetne muzike.  · 1 komentar