Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
17.02.2022, 08:17

Samo četiri dana čistog vazduha u Valjevu

č: | fb:

U Valjevu je od početka godine do 14. februara zabeležen 41 dan sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti, piše u dokumentu koji je nastao u okviru relizacije akcije "Aero Alarm" koju sprovodi organizacija "Lokalni odgovor" iz Valjeva.

 

Kako se navodi u tom dokumentu, u drugoj nedelji februara vazduh je bio nešto manje zagađen od prethodne nedelje, ali su svakodnevna prekoračenja graničnih vrednosti u blagom porastu. Najviša prosečna dnevna koncentracija u sredu, 9.2.2022. godine, suspendovane PM10 čestice iznosila je 117,14 µg/m3, dok je najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe 9.02. od 69,73 µg/m3. Istog dana u 7 časova zabeležena je maksimalna satna koncentracije od 247,39 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. Prethodnog dana, u utorak, 8.2.2022 zabeležena je najviša satna koncentracija od 163,89 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 19 časova.

 

Na zvaničnoj prezentaciji Grada Valjeva se nalazi baner koji vodi do sekcije na kojoj su prezentirane informacije o dnevnim prekoračenjima graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu. Poslednje ažuriranje je bilo 7/8. februar 2022. godine.

 

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170).

 

Kriv je daktilograf u Gradskoj upravi

 

Kako se navodi u dokumentu koji je nastao u okviru relizacije akcije "Aero Alarm" koju sprovodi organizacija "Lokalni odgovor" iz Valjeva, Plan kvaliteta vazduha grada Valjeva, koji je istekao krajem 2021. godine, nije imao saglanost Ministarstva za zaštitu životne sredine, a novi Plan još uvek nije donet.

 

Povodom zahteva za slobodan pristup informacijama u kome se traži kopija saglasnosti Ministarstva životne sredine na Plan kvaliteta vazduha 2016-2021. Gradska uprava je odgovorila doslovce:

 

"Proverom u nadležnom Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine... na Plan od 2016. godine do 2021. godine Ministarstvo zaštite životne sredine izjavilo par tehničkih primedbi, vezano za greške u kucanju, i nije dalo saglasnost do kraja 2021. godine, pa samim tim naknadno davanje saglasnosti i nije moguće, jer je sada u toku izrada novog Plana koji će po okončanju biti prosleđen na saglasnost navedenom Ministarstvu".

 

Gradska uprava je početkom avgusta prošle godine ugovorila za Saobaćajnim institutom CIP iz Beograda izradu novog Plana kvaliteta vazduha najkasnije do kraja novembra 2021. godine. Do danas nacrt dokumenta nije objavljen, niti sastav radne grupe koja učestvuje u pripremi tog važnog dokumenta javne politike.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 4 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara