Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
28.02.2022, 08:04

U Valjevu za manje od mesec dana preminulo 145, rođeno 50

č: | fb:

Na zvaničnoj internet stranici grada Valjeva svakodnevno se na osnovu Zakona o jedinstvenom biračkom spisku objavljuju rešenja o brisanju preminulih sa teritorije Valjeva iz biračkog spiska. Na osnovu tih rešenja i na osnovu podatka o broju rođenih beba u porodilištu Opšte bolnice u Valjevu, može se zaključiti da je za manje od mesec dana u ovoj godini broj umrlih tri puta veći od broja rođenih u Valjevu.

 

Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano je da svaka promena u biračkom spisku mora da se zasniva na odgovarajućem rešenju koje se donosi po službenoj dužnosti ili na zahtev građana, a na osnovu podataka u matičnim knjigama, drugim službenim evidencijama i javnim ispravama, kao i da rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku donosi do zaključenja biračkog spiska opštinska, odnosno gradska uprava.

 

Prema rešenjima o brisanju iz jedinstvenog biračkog spiska, koja donosi Gradska uprava Valjeva, u periodu od 18. januara do 13. februara 2022. godine u Valjevu je preminulo 145 osoba, a u istom periodu, prema podacima iz Porodilšta Opšte bolnice Valjevo, se rodilo 50 beba.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu u istom periodu, od 18. januara do 13. februara, od posledica koronavirusa preminule su 34 osobe sa teritorije grada Valjeva.  

 

Za sedam dana, od 18. do 24. januara preminulo je sedam osoba, u tom periodu nije bilo preminulih od posledica korona virusa; od 1. do 7. februara preminulo je 37 osoba, dok je od posledica korona virusa u istom periodu preminulo devet osoba.

Aktuelno