Sednica Skupštine grada (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
01.03.2022, 07:36

Đorđe Pavlović podneo krivičnu prijavu protiv Snežane Rakić i još pet odbornika SNS

č: | fb:

Šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Đorđe Pavlović podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu protiv predsednice Skupštine grada Snežane Rakić (SNS) i još pet odbornika iz redova Srpske napredne stranke, zbog, kako je navedeno, krivičnog dela povreda slobode govora i javnog istupanja.

 

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su šef odborničke grupe "Aleksandar Vučić - Za našu decu" u Skupštini grada Radoica Rstić, njegov zamenik Ivan Ilić, i odbonrici Radmila Nastić Antanasijević, Marijana Stanojević i Marko Jovanović.

 

U krivičnoj prijavi Đorđe Pavlović navodi da je na sednici Skupštine grada, na predlog šefa odborničke grupe Radoice Rstića i odbornika Ivana Ilića, Radmile Nastić Antanasijević, Marijane Stanojević i Marka Jovanovića uz zloupotrebu ovlašćenja predsednice Skupštine grada Snežane Rakić, suprotno Poslovniku Skupštine, a zloupotrebljavajući odredbe člana 104. i 107, udaljen sa sednice, čime su navedena lica učinila krivično delo povreda slobode govora i javnog istupanja iz člana 148. st.1. Krivičnog zakonika. Predsednica Skupštine grada Snežana Rakić, s obzirom na to da ima status službenog lica, učinila je krivično delo povreda slobode govora i javno istupanja iz čl. 148. St. 2. Krivičnog zakonika.

 

Pavlović u krivičnoj prijavi dalje navodi da je Poslovnikom Skupštine grada propisano da udaljenje sa sednice izriče Skupština bez pretresa na predlog predsednika ili najmanje pet odbornika, a članom 107. da odborniku koji i posle izrečene opomene, odnosno oduzimanja reči, nastavi da u svom govoru teško vređa druge odbornike ili druga lica ili na drugi način ruši ugled odbornika ili izaziva nered, ometa i sprečava rad na sednici. Mera udaljenja sa sednice može se izreći odborniku, i bez prethodno izrečenih mera, u slučaju postupanja kojim se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sednice i drugih lica koja prisustvuju sednici, odnosno na drugi način grubo ometa rad Skupštine.

 

"Imajući u vidu da u toku 21. sednice Skupštine grada, kao šef odborničke grupe, ni u jednom trenutku nisam teško vređao druge odbornike ili druga lica ili na drugi način rušio ugled odbornika ili izazivao nered, kao i da ni na koji način nisam ugrožavao fizički ili moralni integritet učesnika sednice i drugih lica, odnosno na drugi način grubo ometao rad Skupštine, već sam diskutovao u sklopu uobičajene političke debate i kritikovao rad i postupanje lokalnih funkcionera, to je nesporno da su predsednica Skupštine grada i navedeni odbornici svesni svojih postupaka i sposobni da upravljaju svojim postupcima, protivpravno, zloupotrebljavajući Poslovnik Skupštine grada, uskratili slobodu govora i javnog istupanja meni kao odborniku koji je neposredno izabran od građana upravo sa osnovnom srvhom javnog istupanja i predstavljanja građana čime je učinjeno krivično delo", navodi u krivičnoj prijavi Đorđe Pavlović.  

 

Kao dokaze ponudio je snimak sednice Skupštine grada i saslušanje okrivljenih Snežane Rakić, Radoice Rstića, Ivana Ilića, Radmile Nastić Antanasijević, Marijane Stanojević i Marka Jovanovića.

 

Pavlović ubrzo nakon sednice najavio podnošenje krivične prijave

 

Šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Đorđe Pavlović je podnošenje krivične prijave najavio na konferenciji za novinare organizovane nekoliko dana nakon sednice Skupštine grada koja je održana 4. februara, a sa koje je udaljen voljom vladajuće SNS većine koja je, kako je rekao, "odlučila da primeni staljinističke metode".

 

Podsećamo, Pavlović je sa sednice Skupštine grada udaljen dok je trajala rasprava o Planu generalne regulacije "Novo naselje". Pre toga pred odbornicima je bio još jedan urbanistički dokument – Plan generalne regulacije "Gradac". On je predložio da te planove Skupština ne usvoji smatrajući da glavna urbanistkinja Jasna Mićić nema kredibilitet za donošenje urbanističkih planova. U prilog toj tvrdnji on je tokom diskusije podsetio na Plan generalne regulacije za Divčibare, koji je doživeo "katastrofu", još uvek nije usvojen, a na javnoj raspravi su valjevski urbanisti i arhitekte izneli brojne primedbe i komentare na predloženi plan.

  

"Imamo glavnu urbanistkinju koja žmuri na nelegalnu gradnju, 4000 kvadrata nelegalno u Industrijskoj zoni i nikome ništa. Gradonačelniče, ja kažem i Vama i glavnoj urbanistkinji i divčibarskom Gaudiju, bolje nama sada recite ko je inspirisao i dozvolio 4000 nelegalnih kvadrata", rekao je Pavlović za skupštinskom govornicom.

 

Nakon pominjanja "4000 nelegalnih kvadrata u Industrijskoj zoni" reagovao je šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić i predložio da Đorđe Pavlović bude udaljen sa sednice Skupštine grada zbog toga što je "u više navrata vređao moralni integritet učesnika sednice".

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 51 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...