Aleksandar Vučić (foto: Kolubarske.rs)
Aleksandar Vučić (foto: Kolubarske.rs)
09.03.2022, 07:50

Vučićeva nova obećanja, a šta je sa starim?

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče u Valjevu, nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju pogona nemačke kompanije Bizerba, čija je izgradnja počela još u oktobru prošle godine, najavio nove investicije za Valjevo. Među njima i rekonstrukciju Valjevske bolnice koja je najavljena i pre četiri godine, a za koju se projekat radi više od tri godine.

 

"Moramo da uradimo tzv. bajpas, kao i još jednu ulicu u industrijskoj zoni, trafostanica je urađena, a gas stiže do Valjeva do novembra. U narednom peridu radićemo bolnicu, za koju još radimo projekat, ali će svakako radovi iznositi između 25 i 30 miliona evra, i novu halu sportova u Valjevu, a to je oko 15 miliona evra", obećao je Vučić.

 

Uz priznanje da je "Valjevo bilo zapostavljeno i da se malo ulagalo, a Valjevo ima pregršt toga da ponudi i pokaže", stigla su ova nova obećanja, a stara još uvek nisu ispunjena, čak ni u najavi, o čemu smo hteli da pitamo predsednika Srbije na konferenciji za novinare koja je bila planirana nakon zvaničnog dela i obraćanja Aleksandra Vučića i izvršnog direktora Bizerbe Andreasa Krauta.

 

Međutim, izjave za medije i pitanja novinara su iznenada i bez objašnjenja izostala. Pre dolaska Aleksandra Vučiča u privrednu zonu, službenici protokola predsednika Srbije, pozvali su novinare "na tonsku probu" i dogovor u beli šator, gde će, kako su rekli, biti govori i izjave za medije, i saopštili plan: predsednik će prvo razgovarati sa predstavicima nemačke kompanije i Grada, potom će položiti kamen temeljac, nakon čega će se zvanično obratiti Vučić i Kraut. "To za vas neće biti kraj, sačekaćemo da nemačka delegacija ode, pa će se medijima obratiti predsednik, kada ćete moći da postavite pitanja", objasnila je novinarima službenica protokola.

Ispred kontejnera

Ispred kontejnera (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dok je predsednik u kontejneru na gradilištu pogona nemačke kompanije razgovarao sa gostima i domaćinima, nekolicini valjevskih novinara je prišla službenica protokola da se "upozna jer nas nije viđala pre" i da nam da uputstvo da se, ukoliko budemo želeli nešto da pitamo predsednika, javimo njoj, a ona će nam dodati mikrofon... Potom nas je upitala da li ćemo imati pitanje za predsednika. Većina kolega je ćutala, a ja sam potvrdno odgovorila. Upitala je iz koje redakcije dolazim, a nakon što sam se predstavila ona je otišla. Nedugo potom, verovatno posle konsultacija, saopštila je svim novinarima da "danas nažalost neće biti izjava za medije, niti će novinari moći predsedniku da postavljaju pitanja, te da će to moći da učine sutra u Beogradu". Na moje pitanje zbog čega u Valjevu bez izjave i pitanja, nije odgovorila.

 

Pretpostavljam zbog toga što bi, pored naručenih i dogovorenih pitanja, bilo i onih drugih, a sa tim "nepripremljenim" pitanjima se nikada ne zna, mogu da pokvare svečani trenutak, da umanje "istorijski značaj događaja" ili, kako je jednom prilikom rečeno, da "pokvare žurku".

 

Da su nam dozvolili, predsednika Srbije Aleksandra Vučića podsetila bih na samo nekoliko njegovih ranijih obećanja i pitala zbog čega nisu ispunjena?

 

Rekonstrukcija Valjevske bolnice (obećano 2018.)

 

Kada je predsednik Srbije u julu 2018. godine, prilikom posete zaseoku Petrići u Donjim Banjanima kod Ljiga, saznao od novinara da grad Valjevo još uvek nije raspisao javnu nabavku izrada projekta za rekonstrukciju Valjevske bolnice, rekao je: "Ja sam uplašen ako je to tako" i obećao da će "odmah čim sedne u kola pozvati valjevsko rukovodstvo i videti o čemu se radi". Nakon toga je "stvar bila rešena" uz obećanje da će "rekonstrukcija bolnice početi najkasnije za dve godine".

 

Do danas nije završen projekat rekonstrukcije Valjevske bolnice.

Aleksandar Vučić (zaseok Petrići 2018.)

Aleksandar Vučić (zaseok Petrići 2018.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ulaganja u Divčibare (obećano krajem 2019.)

 

Predsedik Srbije Aleksandar Vučić je u decembru 2019. godine, prilikom otvaranja privatnog hotela Crni vrh na Divčibarama, najavio "velika ulaganja u Divčibare".

 

Obećao je da će do kraja 2021. godine biti investirano više od 10 miliona evra u potez Mionica-Divčibare i Divčibare-Valjevo, u kompletnu infrastrukturu. Samo će izgradnja kanalizacije koštati tri miliona dinara. "To vam ja obećavam, ne predsednici opština", rekao je Vučić krajem 2019. godine.

Aleksandar Vučić (hotel Crni vrh 2019.)

Aleksandar Vučić (hotel Crni vrh 2019.) (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Od svega što je tada obećao jedino se radi put Krčmar-Divčibare u dužini od 12,5 kilometara, koji još uvek nije završen, a radovi su počeli u maju prošle godine sa rokom završetka 120 dana.

 

Do danas nije urađen čak ni projekat za rekonstrukciju kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda, niti bilo šta drugo od infrastrukture na Divčibarama. 

 

U Krušiku neće biti problema sa platama ni sa poslom (obećano 2020.)

 

Kada je 9. marta 2020. godine ili mesec i po dana pre parlamentarnih i lokalnih izbora posetio Krušik, Aleksandar Vučić je rekao da od svoje posete i situacije u toj fabrici ne želi da pravi političku pozornicu niti da skuplja političke poene.

 

"Nismo došli da kukamo, mada mi je na samom sastanku došlo da iskočim iz kože, došli smo da vidimo kako i na koji način da vam pomognemo", rekao je Vučić radnicima. Obećao im je da "neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom", kao i da će u Krušik biti investirano desetine miliona evra.  

 

Za razliku od 2020. godine kada je, kako je Vučić naveo, Krušik imao 3100 radnika, 2021. ih je bilo oko 2.800 ili za preko 300 manje nego u martu 2020. godine, kada je Aleksandar Vučić radnicima Krušika obećao da neće ostati bez posla. Za razliku od 2020. godine kada je prosečna januarska plata bila 63.000 dinara, prosečna zarada u januaru 2021. godine iznosila je oko 54.500 dinara.

Aleksandar Vučić u Krušiku (mart 2020.)

Aleksandar Vučić u Krušiku (mart 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Obećao je i da će uraditi forenzičku reviziju poslovanja Krušika od 2016. godine. "To će uraditi neka kuća iz 'velike četvorke', jer je to za nas važno", rekao je Vučić.

 

Nije urađena forenzička revizija koja bi pokazala da li je bilo zloupotreba u trgovini krušikovog naoružanja sa privatnim prodavcima među kojima je bio i otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, na šta je ukazao Aleksandar Obradović pre dve i po godine. Pitala bih predsednika da li zna kada će nadležni organi ispitati navode Aleksandra Obradovića kako bi javnost saznala da li je Obradović heroj i uzbunjivač ili, kako vlast tvrdi, špijun, izdajnik i strani plaćenik. 


I konačno, da nam je bilo dozvoljeno, pitala bih predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je juče položio kamen temeljac na lokaciji u Privrednoj zoni gde već skoro pola godine traju radovi na izgradnji pogona nemačke kompanije Bizerba, jer ništa drugo u Valjevu i okolini nije imao da poseti i otvori, a valja se mesec dana pred izbore pohvaliti "velikim i istorijskim delima".

Izgradnja pogona Bizerbe

Izgradnja pogona Bizerbe (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara