Nevidljiva deca (foto: Iz dokumentacije projekta Nevidljiva deca)
Nevidljiva deca (foto: Iz dokumentacije projekta Nevidljiva deca)
15.03.2022, 07:49

Katarina Milićević hvali projekat Nevidljiva deca, a o krivičnom postupku ćuti

č: | fb:

Odbornik u Skupštini grada GG "Lokalni front Va – slobodni ljudi" Željko Trifunović je na sednici lokalnog parlamenta, prilikom razmatranja Programa rada Centra za socijalni rad, zatražio odgovor na pitanje kako je realizovan projekat "Nevidljiva deca" i da li se vode krivične postupci protiv nekoliko angažovanih na tom projektu?

 

"Na rad Centra za socijalni rad senku baca projekat Nevidljiva deca. Mi danas još uvek ne znamo šta se desilo sa tim projektom. Čuli smo iz medija i u kuloarima da se vode krivični postupci zbog realizacije ili nerealizacije tog projekta. Pošto je ovo retka prilika, zamolio bih direktorku Centra za socijalni rad, koji je bio garant tog projekta, da od nje čujemo da li je to tačno, šta se desilo i kako je realizovan taj projekat", rekao je odbornik Željko Trifunović.

Katarina Milićević

Katarina Milićević (Foto: skrinšot)

 

Direktorka Centra za socijalni rad Katarina Milićević nije odgovorila na pitanje da li se vode krivični postupci protiv nekoliko angažovanih u projektu "Nevidljiva deca". Ona je rekla da je projekat "Nevidljiva deca" jedan od najboljih projekata koji je Centar za socijalni rad radio.

 

"Mi smo pedeset osmoro dece uključuli u sistem socijalne ili zdravstvene zaštite, ili u oba sistema. Projekat Nevidljiva deca i dan danas nastvalja da živi kroz uslugu porodični saradnik. Mnogi ljudi sa projekta Nevidljiva deca i dan danas se bave ili tom decom ili nekom drugom koju sada uključujemo u sisteme, a ona ne znaju koja imaju prava i koje usluge mogu da koriste. To je ono što radimo sa decom, a slično radimo i sa odraslima...", rekla je Milićević.

 

Priliku da odgovori na pitanje odbornika Trifunovića da li se vode krivične postupci protiv nekoliko angažovanih na projektu "Nevidljiva deca", nije iskoristio ni odbornik vladajuće SNS Radoica Rstić, koji je bio PR projekta "Nevidljiva deca", a koji je, kao i direktorka Centra za socijalni rad Katarina Milićević, među okrivljenima zbog projekta "Nevidljiva deca" protv kojih se vodi krivični postupak.

 

Podsećamo, Više javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo je 15. januara 2021. godine Višem sudu u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, optužni predlog protiv okrivljene Katarine Milićević, direktorke Centra za socijalni rad, zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

 

Na optužnici su se našli i Jelena Kalat, bivša direktorka JKP Vidrak, Radoica Rstić, odbornik u Skupštini Valjeva i šef odborničke grupe SNSSnežana Vićentijević, Nemanja Aćimović, Nikola Đurović i Suzana Momčilović zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

 

Prvi glavni pretres u Višem sudu u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije protiv sedmoro okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba službenog položaja u pomaganju, koji su bili angažovani na projektu "Nevidljiva deca", trebalo je da bude održan 18. maja 2021. godine, ali iz procesnih razloga nije održan.

 

U odgovoru Kolubarskim.rs na pitanje da li je održan glavni pretres i koje radnje su izvedene, Viši sud u Beogradu navodi da glavni pretres u predmetu protiv sedmoro okrivljenih nije održan iz procesnih razloga – teškog zdravstveng stanja jednog od optuženih, zbog čega je na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije određeno sudsko-medicinsko veštačenje na okolnost procesne sposobnosti optuženog da učestvuje u tom krivičnom postupku.

 

"Sledeći glavni pretres nije zakazan iz razloga što su spisi predmeta dostavljeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije jer se u spisima predmeta nalazi obimna dokumentacija na engleskom jeziku, a prevod na srpski jezik nije združen spisima predmeta", piše u odgovoru Višeg sudu u Beogradu-Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije na pitanje Kolubarskih.rs kada će biti održan sledeći pretres.

 

Kolubarske.rs su Višem sudu u Beogradu danas ponovo uputile zahtev za odgovore na nekoliko pitanja.

 

Projekat "Nevidljiva deca" vredan preko 186.000 evra ili oko 21,9 miliona dinara, od čega donacija Evropske unije iznosi skoro 165.000 evra, koji su zajednički realizovali Centar za socijalni rad "Kolubara", (nosilac projekta), grad Valjevo i valjevski Dom zdravlja, trajao je 24 meseca od 5. juna 2017. do 5. juna 2019. godine. Prvobitno je trebalo da bude okončan 5. aprila, ali je na zahtev realizatora projekta aneksom ugovora produžen za dva meseca.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 4 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara