Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
16.03.2022, 07:55

Valjevo pomaže čačansko udruženje ili porodice sa troje dece?

č: | fb:

Valjevo je postalo član Udruženja "Pokret za decu tri plus" iz Čačka preko koga će biti obezbeđene finansijske olakšice pri kupovini roba i pružanja usluga porodicama sa troje i više dece. Ovu Odluku su usvojili odbornici Skupštine grada, ali su, kao i građani, ostali uskraćeni za odgovore na nekoliko pitanja. Odbornici Dragan Popović i Željko Trifunović izrazili su sumnju da je to način da se nekome obezbedi finansijska dobit, a ne da je u pitanju briga i pomoć porodicama sa troje dece.

 

Prema ugovoru, koji će potpisati gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predsednik čačanskog udruženja Vladica Gavrilović, "danom prijema u članstvo Valjevo prihvata godišnju članarinu od šest dinara po stanovniku u Valjevu prema poslednjem obajavljenom podatku". U ugovru nije naveden iznos godišnje članarine, niti je to na sednici Skupštine grada saopštio član Gradskog veća Marko Jevtić, i pored toga što ga je odbornik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Popović pitao "koliko nas košta članstvo u tom udruženju"? Nejasno je zbog čega nije rečeno da će iz budžeta Valjeva na račun Udruženja "Pokret za decu tri plus" iz Čačka biti uplaćeno 541.872 dinara (prema poslednjem popisu iz 2011. godine, Valjevo ima 90.312 stanovnika, prim.aut.).

Marko Jevtić

Marko Jevtić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Marko Jevtić je objasnio da će Udruženje sredstva dobijena od članarine koristi za obezbeđivanje ponosnih kartica, koje će isporučiti Gradu, zatim za izradu kataloga u kojima su navedeni svi privredni subjekti koji daju olakšice pri kupovini roba i pružanja usluga, a sa kojima će biti potpisan uovor, zatim za održavanje i ažuriranje portala na kome se nalaze sve informacije za ostvarivanje olakšica.

 

"Članstvom u Udruženje 'Pokret za decu tri plus', grad Valjevo će doprineti poboljšanju materijalnog položaja porodicama sa troje i više dece. Predviđanja su da će majke sa ovom karticom ostavriti uštedu od 700 do 1000 evra na godišnjem nivou", naveo je Jevtić.

 

Naglasio je da "Pokret za decu tri plus" ima sjajnu saradnju sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju. "Takođe bih istakao da je ovo jasna podrška grada Valjeva, da nećemo dozvoliti da bela kuga pobedi, a pobediti neće samo ako se broj porodica sa više dece povećava", kazao je na sednici Skupštine grada član Gradskog veća Marko Jevtić.

 

Odbornik JS Dragan Popović je rekao da sve to deluje zanimljivo, ali je mnogo toga nejasno. Upitao je da li je Ministarstvo preporučilo lokalnim samoupravama članstvo u tom udruženju i koliko nas to članstvo košta? "Malo sam sumnjičav. Da to nije da se nekome obezbedi novac? Zašto mi nismo osnovali takvo udruženje, pa da se uz pomoć Gradske uprave poveže sa trgovinama u Valjevu i da se to u našem gradu organizuje", upitao je Popović.

 

Odbornik GG "Lokalni front Va - slobodni ljudi" Željko Trifunović je upitao da li Valjevo za godišnju članarinu dobija izradu nekakvog kataloga i kartica, i da li postoji preporuka Ministarstva? "Ovo pitanje pomoći porodicama sa troje i više dece treba da bude rešeno sistemski na nivou države, a ne da ga rešavaju lokalne samouprave i da zaključuju ugovore sa nekakvim udruženjem", smatra Trifunović.

 

Član Gradskog veća Marko Jevtić nije odgovorio na pitanja odbornika nego je istakao da Valjevo nije jedini nego je dvadeset i treći grad u Srbiji koji potpisuje ugovor sa Udruženjem "Pokret za decu ri plus".

 

"Što vi to niste smislili pre pet-deset godina, ako ste toliko pametni? Ovo je velika stvar i smatram da će majke sa troje dece prvi put dobiti mesto u ovom gradu kakvo zaslužuju i pravi tretman kakav zaslužuju", poručio je Jevtić.

 

Nakon što su odbornici Skupštine grada većinom glasova usvojili Odluku o pristupanju Valjeva u članstvo čačanskog udruženja, odbornica Mila Grujičić je skrenula pažnju na to da član Gradskog veća nije odgovorio na pitanja odbornika te je zatražila da to učini na sednici, koja je u toku, ili naknadno. Na predlog predsedavajućeg, član Gradskog veća Marko Jevtić će odgovore na pitanja odbornika pripremiti za sledeću sednicu Skupštine grada.

 

Grad nema podatak koliko u Valjevu ima porodica sa troje i više dece

 

O članstvu Valjeva u Udruženje "Pokret za decu tri plus" iz Čačka, nekoliko dana pre održavanja sednice Skupštine grada, razgovarala sam sa članom Gradskog veća Markom Jevtićem.

 

Pre svega me je interesovalo ko je došao na ideju ili čija je bila inicijativa da Valjevo postane član čačanskog Udruženja? Jevtić kaže da je to bila "lično njegova inicijativa".

 

"Video sam na internetu to Udruženje i video sam da su već 22 grada članovi, meni je to bilo interesantno i tako smo došli do odluke i realizacije", objašnjava Jevtić. Odgovarajući na pitanje da li je on pozvao Udruženje i predložio saradnju, odgovorio je potvrdno i dodao da je tada saznao da je "Pokret za decu tri plus" još 2018. godine, dok je gradonačelnik bio Slobodan Gvozdenović, uputio dopis Gradu predlažući da postane član, ali "Gvozdenović nije imao sluha pa do saradnje nije ni došlo".

 

Govoreći o motivima i cilju Jevtić kaže da je osnovni cilj da se pomogne majkama sa troje i više dece, i da valjevska vlast pokaže da te majke imaju posebno mesto i poseban tretman u gradu. Marko Jevtić nije znao da odgovori na pitanje koliko u Valjevu ima porodica sa troje i više dece.

 

"Mi nemamo tu bazu podataka, tako da ne znamo tačan broj. Ali ćemo, nakon usvajanja Odluke na Skupštini grada, objaviti javni poziv da se majke sa troje i više dece prijave i tada ćemo znati koliko takvih porodica ima u Valjevu", rekao je. 

 

Na pitanje zbog čega, ako su već smatrali da Grad treba da obezbedi takav vid pomoći i olakšica porodicama sa troje i više dece, nisu objavili oglas na koji bi se, možda, javilo više njih, možda sa boljim uslovima i nižom članarinom, Jevtić nije imao odgovor. "Videli smo da su već 22 opštine i grada postali čalnovi Udruženja, pa zašto ne i Valjevo", rekao je.

 

Najavio je da će već krajem aprila ili početkom maja početi sa podelom ponosnih kartica sa kojima će porodice sa troje i više dece moći da ostvare popuste, pri kupovini roba i pružanja usluga kod onih sa kojima je potpisan uovor, od 10 do 50 posto, a "nešto će imati potpuno besplatno".

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 8 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 5 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 15 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara