Potpisi za Inicijativu (foto: Evropski pokret u Srbiji-Valjevo)
Potpisi za Inicijativu (foto: Evropski pokret u Srbiji-Valjevo)
19.03.2022, 08:10

Inicijativa za izradu Lokalnog akcionog plana pristupačnosti

č: | fb:

Evropski pokret u Srbiji-Valjevo uputio je gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću Inicijativu za pokretanje lokalne javne politike pristupačnosti. Polazeći od ovlašćenja iz člana 30. Zakona o planskom sistemu Republike Srbije, ovo udruženje građana predložiće lokalnoj samoupravi izradu Lokalnog akcionog plana pristupačnosti u Valjevu za period 2023-2027. godina.

 

"Očekujemo da će lokalne vlasti postupiti po zakonu i sa pažnjom razmotriti naše argumente i da će inicijativa biti prihvaćena, odnosno da će biti pokrenut postupak izrade Lokalnog akcionog plana za unapređenje pristupačnosti, uz aktivno učešće građana. Potpuno smo spremni kao udruženje i građani, a verujem da su i drugi, da damo doprinos u izradi tog plana i promeni situacije u Valjevu. Bićemo istrajni u tome da dobijemo zvaničan odgovor lokalne vlasti i da se ta inicijativa realizuje. Nastavićemo saradnju sa građanima i udruženjima, zajednički ćemo ukazivati na probleme pristupačnosti na našim ulicama. Radićemo na tome i da nadležni prihvate da rešavaju jedan po jedan problem nepristupačnih objekata (Glavna pošta, zgrade sudova, Centar za kulturu itd). Pokušaćemo da dopremo i do škola, da zajednički radimo na edukaciji mladih", rekao je novinarima koordinator projekta Vladimir Pantić.

Potpisi za Inicijativu

Potpisi za Inicijativu (Foto: Evropski pokret u Srbiji-Valjevo)

 

Aktivisti valjevskog Evropskog pokreta su na šetalištu u blizini Centra za kulturu razgovarali sa sugrađanima i pozvali ih da potpisom podrže Inicijativu. Koordinator projekta "Akcija javnog zagovaranja unapređenja pristupačnog okruženja u Valjevu-Ka Univerzalnom dizajnu" Vladimir Pantić kaže da je njihova ambicija da, uz podršku javnosti, utiču na pokretanje nove lokalne javne politike koja će doprineti da se sklone suvišni automobili sa šetališta, da se obezbedi primeren parking za automobile, da valjevske ulice budu pristupačne i udobne za kretanje za svakog bez razlike, kako u centru tako i na periferiji.

 

"Jednostavno, hoćemo da podstaknemo gradsku vlast i javnost da se preduzimaju mere i akcije kako bismo u skoroj budućnosti mogli da kažemo da je Valjevo grad za sve ljude. A zašto je to važno? Gotovo polovina stanovnika Valjeva ima poteškoće sa slobodnim kretanjem zbog okruženja koje je puno prepreka. U najtežem položaju su osobe sa invaliditetom za koje su valjevske ulice gotovo neprohodne. Međutim, imamo i puno dece, roditelja koji voze malu decu u kolicima, ljude koji su povređeni, koji nose teret i da ne zaboravimo - naši stariji sugrađani, preko 65 godina, čine petinu populacije", naveo je Pantić.

 

Dodaje da su nalazi ankete koju je sproveo EpuS-Valjevo potvrdili da sugrađani žele manje automobila i slobodne ulice. Zatim, građani žele da ulazi u javne ustanove budu pristupačni, ali da javne ustanove obezbede i bolju obaveštenost građana o pravima i uslugama. Dakle, sem fizičke pristupačnosti građani traže da postoji i dostupnost javnih informacija.

Vladimir Pantić

Vladimir Pantić (Foto: Evropski pokret u Srbiji-Valjevo)

 

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da građani kao najveći problem pristupačnosti trenutno vide automobile, bilo da su parkirani nepropisno na trotoaru, na zelenim površinama ili na parking mestima koja su nepropisno postavljena.

 

"Ispitanici su istakli i nedovoljnu svest i opštu kulturu svih nas. Svakako da najveću odgovornost za uređenje Valjeva imaju nadležni organi, ali potrebno je da svi damo doprinos", rekao je Pantić.

 

U inicijativi je zatraženo da u donošenju Lokalnog akcionog plana pristupačnosti učestvuju građani, pogotovo osetljive grupe.

 

"Analizirali smo primenu postojećih planskih dokumenata, prvi od ključnih pokazatelja je da se oni ne primenjuju, a drugi da prilikom izrade planskih dokumenata nisu učestvovali građani. U nekim planskim dokumentima je predviđeno tzv. raskrčenje ulica: uklanjanje automobila, izvođenje radova na ulicama u saglasnosti sa Pravilnikom o pristupačnosti – da ima dovoljnu širinu, određeni nagib, minimalne visinske razlike između trotoara i kolovoza itd. To je posao u koji treba da budu uključeni nadležni organi i stručnjaci, ali i javnost koja treba da zahteva da ono što se gradi bude pristupačno za sve nas", kazao je Pantić.

 

Inicijativa za pokretanje lokalne javne politike pristupačnosti deo je projekta "Akcija javnog zagovaranja unapređenja pristupačnog okruženja u Valjevu-Ka Univerzalnom dizajnu",u okviru Programa podrške javnom zagovaranju "Istraži–Osnaži", koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.

Aktuelno

Đorđe Milićević (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 46 minuta

"Može on to..."

Kažu da ima slavlja "u lokalu" zbog toga što će "naš čovek" dve sedmice biti "vede" ministra prosvete! Normalno? I jeste, ako je normalno da "naš čovek" bude važniji od naše prosvete! Čak i da...  · 9 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Odgovori na pitanja Kolubarskih.rs Pre 12 sati 4 minuta

Direktorka Krušika o "incidentima" u fabrici

Dan nakon što su Kolubarske.rs objavile tekst "Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku", u kome je navedeno da direktorka nije odgovorila na naša pitanja u vezi sa četiri nesreće,...  · 14 komentara

NUNS (foto: )
Saopštenje Pre 1 dan 12 sati

Nedopustivo ometanje rada novinara N1 televizije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje hajku na N1 televiziju koja je u režiji vlasti pojačana poslednjih nedelja, a kulminirala upadom tridesetak osoba sa ozvučenjem i transparentima u...  · 2 komentara