Sednica Skupštine grada (11. mart 2022.) (foto: Kolubatske.rs)
Sednica Skupštine grada (11. mart 2022.) (foto: Kolubatske.rs)
19.03.2022, 13:14

Ko stoji iza saopštenja? Skupština i Komisija ili Micić i Jocić?

č: | fb:

Povodom slučaja Mališe Pajkovića, dobitnika nagrade grada Valjeva za oblast poljoprivreda, protiv koga je Više javno tužilaštvo u Valjevu podiglo optužnicu zbog produženog krivičnog dela trgovina ljudima, saopštenjem se sinoć oglasila Skupština grada koje je potpisao zamenik predsednika Viktor Mićić.

 

S obzirom na to da u saopštenju nije navedeno kada je održana sednica lokalnog parlamenta, kao i da saopštenje obiluje nepreciznostima, a sumnjamo i netačnostima, Kolubarske.rs su zamenika predsednika Skupštine Viktora Mićića i predsednicu Skupštine dr Snežanu Rakić zamolile da odgovore na nekoliko pitanja:

 

Kada je održana sednica Skupštine grada, koliko odbornika je prisustvovalo, koji je bio dnevni red i da li je bilo rasprave? Da li je sednica bila javna ili tajna, a ukoliko je bila javna zbog čega Kolubarske.rs nisu pozvane na sednicu?

 

Takođe, pitali smo koliko odbornika je glasalo za saopštenje Skupštine grada i zbog čega to saopštenje nije potpisala predsednica dr Snežana Rakić?

 

U saopštenju Skupštine grada, koje je dostavljeno medijima i objavljeno na zvaničnom sajtu gradonačelnika Valjeva "Lepa reč", pored ostalog, je navedeno da "prema informaciji, koja je Skupštini grada Valjeva dostavljena iz Višeg javnog tužilaštva, optužnica protiv Mališe Pajkovića još nije ni potvrđena, pa samim tim odbornici Skupštine grada Valjeva nemaju osnova da na bilo koji način presuđuju oduzimanjem nagrade, osobi protiv koje nije podignuta optužnica, a kamoli da je osuđivana".

 

Sumnjamo da nije tačna tvrdnja u saopštenju Skupštine grada da optužnica nije podignuta, s obzirom na to da je Više javno tužilaštvo u zvaničnom odgovoru Kolubarskim.rs navelo da je optužnica protiv Mališe Pajkovića podignuta 2.12.2020. godine zbog produženog krivičnog dela trgovina ljudima iz čl. 388 st.6 u vezi sa st. 1. i 3.

 

Otuda smo pitali da li se Skupština grada obratila dopisom Višem javnom tužilaštvu u Valjevu i da li je Više javno tužilaštvo u odgovoru navelo da, kako stoji u saopštenju Skupštine grada, "nije podignuta optužnica" protiv Mališe Pajkovića?

 

Dalje, u saopštenju Skupštine grada se navodi da je odbornička grupa SPS-JS "Skupštini grada uputila zahtev za sazivanje hitne sednice na kojoj bi se jednom dobitniku oduzela nagrada grada Valjeva", ukazujući da taj zahtrv nije podnet u skladu sa Poslovniom Skupštine. Međutim odbonrička grupa SPS-JS medijima je dostavila predlog za sazivanje i održavanje hitne sednice Skupštine grada, otuda pitanje da li je odbornička grupa SPS-JS podnela Predlog ili Zahtev za održavanje hitne sednice?

 

Odgovore na ova pitanja, koja smo postavili kako bi javnost bila blagovremeno i istinito informisana, do objave teksta nismo dobili. Sumnjamo da sednica Skupštine grada nije ni održana te je saopštenje Skupštine grada, koje je dostavljeno medijima i obajavljeno na zvaničnom sajtu gradonačelnika "Lepa reč", zapravo saopštenje jednog od 51 odbornika, Viktora Mićića, zamenika Skupštine grada, čime je javnost doveo u zabludu da se saopštenjem oglasila Skupština.

 

Pitanja i za Komisiju za nagrade grada Valjeva

 

Saopštenjem za javnost povodom slučaja Mališe Pajkovića, dobitnika nagrade grada Valjeva za oblast poljoprivreda, protiv koga je Više javno tužilaštvo u Valjevu podiglo optužnicu zbog produženog krivičnog dela trgovina ljudima, juče se oglasila i Komisija za dodelu nagrada grada Valjeva, koje je potpisala predsednica Komisije dr Zorica Jocić. I ovo saopštenje je dostavljeno medijima i objavljeno na zvaničnom sajtu gradonačelnika Valjeva "Lepa reč".

 

U tom saopštenju "Komisija obaveštava javnost da je u potpunosti postupila u skladu sa Odlukom o dodeli nagrada", objašnjava kako i po kojim kriterijumima su birani najbolji kandidati, zatim da Komisija nema nadležnost, a ni mogućnost uvida u bilo kakve procese koji su u nadležnsti tužilaštrva ili sudova, te da je Komisija "svoj deo posla uradila na najbolji mogući način procenjujući dostignuća i rezultate u oblasti poljoprivrede".

 

Polazeći od pretpostavke da je, zbog slučaja Mališe Pajkovića, juče sazvana sednica Komisije te da je ovo saopštenje zajednički stav i zaključak sednice, pitali smo predsednicu Komisije dr Zoricu Jocić kada je održana sednica Komisije, koliko članova i koji članovi su prisustvovali sednici i da li je saopštenje Komisije usvojeno jednoglasno ili je neko bio protiv i uzdržan (navedite koji članovi su bili protiv i uzdržani)?

 

Odgovore na ova pitanja, koja smo postavili kako bi javnost bila blagovremeno i istinito inforisana, do objave teksta nismo dobili.

 

Nezvanično saznajemo da je predsednica Komisije dr Zorica Jocić, ubrzo nakon što su joj Kolubarske.rs jutros u 07.55 časova poslale pitanja, kontaktirla članove Komisije. Postavila im je pitanje, navodno, sledeće sadržine:

 

"Da li Vi podržavate ili ne podržavate saopštenje Komisije koje je juče objavljeno na sajtu Grada i u loklanim medijima, a u kome je analizirano kako je Komisija vršila izbor u zadatim oblastima. Najlepše Vas molim da mi odgovorite sa DA ili NE".

 

Do objave teksta nismo saznali kako su odgovorili članovi Komisije. Na osnovu ovoga sumnjamo da sednica Komisije za nagrade grada Valjeva nije ni održana i da je saopštenje, koje je dostavljeno medijima i objavljeno na sajtu gradonačelnika "Lepa reč", zapravo saopštenje predsednice Komisije dr Zorice Jocić, a ne Komisije za nagrade grada Valjeva.

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 28 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 3 sati 29 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 3 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 3 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...