Pešački prelaz kod Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
Pešački prelaz kod Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
01.04.2022, 09:06

Možda je nekome lepo, ali nije po zakonu

č: | fb:

Na tek rekonstruisanoj Ulici Vuka Karadžića pažnju skreće i izaziva brojne komentare ono što bi, prema saobraćajnim znacima, trebalo da bude "ležeći policajac" i pešački prelaz na raskrsnici ulica Vuka Karadžića i Prote Mateje.

 

Sugrađani zbunjeni pitaju "šta je ovo - obojeno u narandžasto sa belim prugama, oivičeno zelenom bojom između Gimnazije i zgrade Poreske uprave"? Pojedini su i ljuti smatraju da takav "upadljiv šareniš na kolovozu umanjuje vizuelni efekat starog zdanja Valjevske gimnazije". Ima i onih koji kažu nije ovde u pitanju estetika, sviđanje ili nesviđanje, ovde je pitanje da li je ovakav "pešački prelaz" urađen u skladu sa zakonima i propisima ili je neko samoinicijativno "šarao" po ulici?

Ulica Vuka Karadžića

Ulica Vuka Karadžića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Branko Vuković, rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu kaže da je horizontalna signalizacija kod Valjevske gimanzije u narandžasto-belo-zelenoj boji urađena u skladu sa projektom rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića. Na naše pitanje, da li je to u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, kaže da "verovatno jeste".

 

Bojan Tomašević, direktor GP "Kompresor-ing" izvođača radova u Ulici Vuka Karadžića, kaže da je "pešački prelaz urađen po projektu kao i cela ulica".

 

Međutim, u projektnom zadatku za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića navedeno je "projektnu dokumentaciju vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije uraditi prema Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji". Ugovor za projektovanje je poveren beogradskoj firmi "Geoput".

 

Sudeći prema Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji, koji bliže uređuje primenu Zakona o bezbednosti saobraćaja, to nešto što je obojeno narandžasto sa belim prugama oivičeno zelenom bojom između Gimnazije i zgrade Poreske uprave nije pešački prelaz. U Pravilniku piše da su oznake na putu bele boje, postoji izuzetak kada mogu biti žute boje. Takođe, u Pravilniku piše da su poprečne oznake na putu linije zaustavljanja, kosnik, graničnik, pešački prelaz, prelaz biciklističke staze preko kolovoza.

Pešački prelaz kod Gimnazije

Pešački prelaz kod Gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sagovornici Kolubarskih.rs saobraćajni inženjer i pravnica, koji su nam ukazali na ovaj sporni pešački prelaz, kažu da je ovakvim iscrtavanjem kolovoza ugrožena bezbednost i pešaka i vozača, ali i da takva horizontalna signalizacija nije po međunarodnim pravilima koja su identična za sve zemlje.

 

Naši sagovornici naglašavaju da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji jasno i nedvosmisleno propisano da se horizontalna signalizacija označava isključivo belom bojom, a da su izuzetno žute boje oznake u zoni radova na putu, za regulisanje kretanja vozila javnog prevoza putnika, za obeležavanje trake za elektronsku naplatu putarine, obeležavanje saobraćajnih površina za posebne namene i za obeležavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom. Dodaju da Zakon i Pravilnik ne prepoznaju ni narandžastu ni zelenu boju kao horizontalnu saobraćajnu signalizaciju.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 23 sati 16 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 25 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara