Pešački prelaz kod Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
Pešački prelaz kod Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
01.04.2022, 09:06

Možda je nekome lepo, ali nije po zakonu

č: | fb:

Na tek rekonstruisanoj Ulici Vuka Karadžića pažnju skreće i izaziva brojne komentare ono što bi, prema saobraćajnim znacima, trebalo da bude "ležeći policajac" i pešački prelaz na raskrsnici ulica Vuka Karadžića i Prote Mateje.

 

Sugrađani zbunjeni pitaju "šta je ovo - obojeno u narandžasto sa belim prugama, oivičeno zelenom bojom između Gimnazije i zgrade Poreske uprave"? Pojedini su i ljuti smatraju da takav "upadljiv šareniš na kolovozu umanjuje vizuelni efekat starog zdanja Valjevske gimnazije". Ima i onih koji kažu nije ovde u pitanju estetika, sviđanje ili nesviđanje, ovde je pitanje da li je ovakav "pešački prelaz" urađen u skladu sa zakonima i propisima ili je neko samoinicijativno "šarao" po ulici?

Ulica Vuka Karadžića

Ulica Vuka Karadžića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Branko Vuković, rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu kaže da je horizontalna signalizacija kod Valjevske gimanzije u narandžasto-belo-zelenoj boji urađena u skladu sa projektom rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića. Na naše pitanje, da li je to u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, kaže da "verovatno jeste".

 

Bojan Tomašević, direktor GP "Kompresor-ing" izvođača radova u Ulici Vuka Karadžića, kaže da je "pešački prelaz urađen po projektu kao i cela ulica".

 

Međutim, u projektnom zadatku za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića navedeno je "projektnu dokumentaciju vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije uraditi prema Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji". Ugovor za projektovanje je poveren beogradskoj firmi "Geoput".

 

Sudeći prema Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji, koji bliže uređuje primenu Zakona o bezbednosti saobraćaja, to nešto što je obojeno narandžasto sa belim prugama oivičeno zelenom bojom između Gimnazije i zgrade Poreske uprave nije pešački prelaz. U Pravilniku piše da su oznake na putu bele boje, postoji izuzetak kada mogu biti žute boje. Takođe, u Pravilniku piše da su poprečne oznake na putu linije zaustavljanja, kosnik, graničnik, pešački prelaz, prelaz biciklističke staze preko kolovoza.

Pešački prelaz kod Gimnazije

Pešački prelaz kod Gimnazije (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sagovornici Kolubarskih.rs saobraćajni inženjer i pravnica, koji su nam ukazali na ovaj sporni pešački prelaz, kažu da je ovakvim iscrtavanjem kolovoza ugrožena bezbednost i pešaka i vozača, ali i da takva horizontalna signalizacija nije po međunarodnim pravilima koja su identična za sve zemlje.

 

Naši sagovornici naglašavaju da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji jasno i nedvosmisleno propisano da se horizontalna signalizacija označava isključivo belom bojom, a da su izuzetno žute boje oznake u zoni radova na putu, za regulisanje kretanja vozila javnog prevoza putnika, za obeležavanje trake za elektronsku naplatu putarine, obeležavanje saobraćajnih površina za posebne namene i za obeležavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom. Dodaju da Zakon i Pravilnik ne prepoznaju ni narandžastu ni zelenu boju kao horizontalnu saobraćajnu signalizaciju.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 43 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 20 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara