Tatjana Manojlović i Zoran Jakovljević (foto: Kolubarske.rs)
Tatjana Manojlović i Zoran Jakovljević (foto: Kolubarske.rs)
09.04.2022, 06:59

DS: Srpska napredna stranka beleži ozbiljan pad

č: | fb:

Rezultati izbora za narodne poslanike i predsednika Srbije, koji su održani 3. aprila, pokazuju da Srpska napredna stranka u Valjevu beleži ozbiljan pad, što je dokaz da građani Valjeva nisu zadovoljni radom i učinkom naprednjačke vlasti, rečeno je na konferenciji za novinare valjevskih demokrata.

 

Zoran Jakovljević, predsednik GrO DS uporedio je ovogodišnje i rezultate koje su valjevski naprednjaci ostvarili na prethodnim parlamentarnim izborima, koje je opozicija bojkotovala.

 

- Ukoliko ovogodišnje izbore uporedimo sa onima iz 2020. godine, izlaznost je bila značajno manja oko 46 odsto, a SNS je imla oko 21.500, dok je sada dobila 17.200 glasova. To je ozbiljan pad, što pokazuje da građani i građanke nisu zadovoljni kako vlast funkcioniše. Ovi rezultati u Valjevu su jedni od najlošijih rezultata Srpske napredne stranke u celoj Srbiji, a što se tiče naše koalicije, prema podacima koje ja imam, Valjevo je, posle Beograda i Novog Sada, ostvarilo najbolje rezultate - naveo je Jakovljević i dodao:

 

- Ovi izbori će nama u Valjevu poslužiti da se pripremamo za kampanju za redovne lokalne izbore koji će biti održani 2024. godine, mada ja mislim da će najverovatnije ti izbori biti i ranije organizovani. Mi smo i sada imali u planu dosta akcija i tema o tome koliko je gradska vlast loša, ali s obzirom na to da ova kampanja nije bila za lokalne, nego za predsedničke i parlamentarne izbore nismo hteli da opterećujemo građane te su izostale mnoge lokalne teme – rekao je predsednik valjevskih demokrata.

 

Govoreći o tome kako se glasalo po biračkim mestima, Jakovljević smatra da na broj glasova po biračkim mestima ne treba gledati kao na razliku između gradskih i seoskih izbornih jedinica, nego je to razlika između onih koji su mogli da dođu do informacije i one koji nisu imali sve informacije jer su pratili isključivo medije sa nacionalnom frekvencijom. 

 

Što se tiče nepravilnosti u izbornom procesu, Jakovljević kaže da ih je bilo, ali ne utiču u značajnoj meri na rezultate glasanja. Naveo je neke zanimljive primere, poput da je na 14 biračkih mesta u kutijama bilo manje glasačkih listića, nego što je izašlo glasača, što upućuje na sumnju da je bio organizovan tz. "bugarski voz". Zanimljivo je i to da je u naselju Balačka, gde je od 82 izašla birača, njih 80 glasalo za SNS.

Tatjana Manojlović i Zoran Jakovljević

Tatjana Manojlović i Zoran Jakovljević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović, narodna poslanica u novom sazivu Narodne skupštine, kaže da ima razloga i za zadovoljstvo i za nezadovoljstvo rezultatima izbora za narodne poslanike i predsednika Srbije.

 

- Razlog za zadovoljstvo je zbog toga što je ovo početak demontaže Vučićevog apsolutizma, zatim i zbog toga što je Demokratska stranka sa deset poslaničkih mandata ponovo parlamentarna stranka. Nezadovoljni smo zbog toga što 38 osvojenih mandata koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, u kojoj je i DS, nije dovoljno da zaista počnemo promene iz korena i istinski oporavak Srbije. Nećemo se baviti prebacivanjem krivice, na nama je sada ozbiljan zadatak da se pozabavimo analizom rezultata, da vidimo šta je moglo bolje i da to popravimo – rekla je Manojlović.

 

Prema njenim rečima proboj medijskog mraka je jedan od imperativa. I dok se to ne popravi, pre svega javni medijski servis, ali i ostale televizije koje raspolažu javni dobrom – nacionalnim frekvencijama, dok ne otvore svoj medijski prostor za sve političke aktere teško da možemo napraviti preokret. Manojlović i Jakovljević su se zahvalili valjevskim medijima koji građane izveštavaju o svemu, uključujući i o aktivnostima opozicije.

 

Potpredsednica Demokratske stranke smatra da će Aleksandar Vučić odugovlačiti sa formiranjem nove vlade Republike Srbije, naročito zbog toga što je u četvrtak uveče najavio na RTS da će to učiniti vrlo brzo, jer smo svedoci da sve što on kaže bude upravo suprotno.

 

- U četvrtak su njegovi partijski saborci tražili da se ponovo održe izbori za narodne poslanike i za grad Beogard, što je nešto najsmešnije i najgluplje što sam do sada čula, a naročito zbog obrazloženja da su se građani zbunili, pa su malo ovome malo onome davali glasove. Vučić je rekao da to ne dolaze u obzir i da neće biti tih izbora, ali pošto oni sve rade u skladu sa dnevnim istraživanjima i pod pritiskom vode unutrašnju i spoljnu politiku, nisam sigurna da će neće doći u obzir novi izbori – rekla je Manojlović i dodala da ćemo, ukoliko se to ipak desi, svi trpeti posledice takve odluke.

 

Govoreći o lokalnim izborima u Beogradu, kazala je da se još uvek ništa nije promenilo i dalje je odnos odborničkih mandata 55:55, podneto je više od 350 prigovora na neregularnost izbornog procesa u Beogradu. Navela je apsurdnu situaciju koja dovoljno govori o svim marifetlucima ove vlasti.

 

- Na pet izbornih mesta u Beogradu bi po automatizmu morali da budu poništeni izbori jer je u zapisnicima evidentirano da je u glasačkim kutijama bio veći broj listića. Međutim, po Zakonu o izborima, koji ima manjkavosti, Gradska izborna komisija treba da se izjasni o tome. Naravno da je to zloupotrebljeno, pa smo na jednom od tih pet mesta preglasani i to tako što je u prvom krugu bio jednak broj glasaova za i protiv, ali nakon pauze je "slomljen" jedan član koji je bio u ime Zavetnika, a član ispred koalicije NADA je bio uzdržan, te nije usvojeno da bude poništeno ono što je trebalo da bude po sili zakona – navela je Tatjana Manojlović.

 

Manojlović i Jakovljević su se zahvalili svima koji su učestvovali u ovom predizbornom ciklus, zahvalnost svim onim hrabrim ljudima kontrolorima na svm biračkim mestima, zahvalnost građanima koji poslušali poziv da izađu na izbore, a posebna zahvalnost svima koji su glasali za koaliciju Ujedinjeni za pobedu Srbije, a njih je bilo oko 7600.

 

Potpredsednica Demokratske stranke i predsednik valjevskih demokrata pozvali su građane da izađu i 16. aprila na ponovljene izbore jer je "svaki glas vredan", a to su pokazali upravo izbori 3. aprila.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara