Tatjana Manojlović (foto: Kolubarske.rs)
Tatjana Manojlović (foto: Kolubarske.rs)
11.04.2022, 06:53

Manojlović: Ovo je Vučićeva najskuplja pobeda

č: | fb:

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović kaže da ćemo svi mi platiti Vučićevu pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora. Ona navodi da, okupirani predizbornim i postizbornim dešavanjima, ne obraćamo pažnji niti pridajemo značaj podacima Ministarstva finansija koji pokazuju gde se ekonomski Srbija nalazi Srbija.

 

- U prva dva meseca ove godine, prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, ostvaren je budžetski deficit u iznosu od 53 milijarde dinara ili 22 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. To je najveći budžetski deficit u Evropi, i to je zaista nešto po čemu smo stvarno prvi, i možda na tome treba čestitati odlazećoj vladi Srbije – rekla je Manojlović i nastavila:

 

- Spoljnotrgovinski deficit zemlje u istom periodu, znači za prva dva meseca ove godine, iznosio je 1,75 milijardi evra i on je za 155 odsto veći nego u istom periodu prošle godine. Za 155 odsto! I po tome smo prvi u Evropi. Budžetski deficit se naravno može finansirati ili zaduživanjem zemlje ili štampanjem novca, ali u ovom trenutku se naša država sve teže zadužuje jer je sve slabije interesovanje investitora za kupovinu naših državnih obveznica. U martu je država emitovala dvogodišnje evroobveznice u iznosu od 25,5 milijardi, ali je uspela da proda obveznice u vrednosti od svega 4,5 milijardi dinara, odnosno samo 17 odsto od ukupne vrednosti. Jednostavno, niko nije zainteresovan da sada kupuje naše hartije od vrednosti, a to vam je najbolji indikator kakva je stvarno ekonomska reputacija naše zemlje. Dug Srbije je blizu 31 milijarda evra i takođe je najveći u istoriji ove zemlje – navela je Tatjana Manojlović.

 

Ona je dodala da su to sve zvanični podaci koje objavljuje Ministarstvo finansija i Uprava za javni dug, i svi oni se mogu videti na njihovim zvaničnom portalima. Naglasila je da ovde niko ništa ne izmišlja i ne improvizuje.

 

- Ovo je ono što priznaje Siniša Mali, ali s obzirom na njihovu praksu u manipulaciji podacima, možemo pretpostaviti da je stvarno stanje možda još i gore od ovog što je objavljeno. Ove probleme Ana Brnabić ne zna da reši i zato će oni samo rasti. Već sada svi osećamo inflaciju koja se zahuktava i tek ćemo osećati posledice inflacije – zaključila je Tatjana Manojlović, potpredsednica Demokratske stranke.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 52 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 53 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara