Poklonjena parcela u Privrednoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Poklonjena parcela u Privrednoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
15.04.2022, 06:49

Više javno tužilaštvo u Beogradu se bavi ugovorom kojim je Valjevo poklonilo zemlju Republici

č: | fb:

Ugovor kojim je zemljište površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama grad Valjevo otuđio u korist Republike Srbije, koja je potom tu parcelu poklonila nemačkoj kompaniji "Bizerba" radi izgradnje proizvodnog pogona, je predmet interesovanja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu - Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.   

 

U odgovoru Kolubarskim.rs na pitanje da li je pokrenuta istraga u vezi ovog ugovora, Više javno tužilaštvo navodi da postupa po informaciji, koja je dostavljena od strane Zajedničkog pravobranilaštva Valjeva i opština Lajovac, Ljig i Osečina, koja se pored ostalog odnosi na zaključenje Ugovora o otuđenju nepokretnosti u javnoj svojini bez nakande.

 

"Predmet se nalazi u fazi predistražnog postupka. Postupajući zamenik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podneo je zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja Republičkoj direkciji za imovinu, kao i Državnom pravobranilaštvu u cilju prikupljanja potrebnih obaveštenja u predmetnoj krivičnoj stvari, a radi utvrđivanja postojanja elemenata krivičnog dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, odnosno u cilju provera i utvrđivanja činjenica i prikupljanja dokaza u predmetnoj krivičnopravnoj stvari", navodi u odgovoru Više javno tužilaštvo u Beogradu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

 

Podsećamo, Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina je, krajem jula prošle godine, podnelo tužbu Višem sudu u Valjevu protiv Republike Srbije i grada Valjeva, radi utvrđenja ništavosti Ugovora o otuđenju zemljišta površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama, koji je potpisao gradonačelnik Lazar Gojković, a overio javni beležnik.

 

U tužbi je navedeno da je suprotno zakonskim propisima i Uredbi o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti, Grad bez naknade otuđio svoju imovinu u korist Republike, koja je potom zemljište poklonila nemačkoj kompaniji "Bizerba" radi izgradnje proizvodnog pogona.

 

Viši sud u Valjevu je u novembru prošle godine odbio tužbu Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina protiv grada Valjeva i države Srbije, kojom je tražno poništenje ugovora o otuđenju bez naknade 11,8  hektara u Privrednoj zoni u Popučkama. 

 

Žalbu protiv ove presude Višeg suda u Valjevu uložilo je 7.12.2021. godine Državno pravobranilaštvo Republike Srbije, da bi nakon tri dana žalba bila povučena. Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina nije uložilo žalbu.

 

Sudskom presudom Višeg suda u Valjevu se činilo da je stavljena tačka na slučaj "poklanjanja zemlje", međutim predistražne radnje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ostavljaju mogućnost da slučaj još uvek nije okončan.

Aktuelno

Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Zbog usaglašavanja sa Pravilnikom o bezbednosti Pre 1 sati 1 minuta

Uklonjeno dečje igralište na Divčibarama, biće urađeno novo

Zabavno-avanturistički park za decu u centru Divčibara, porušen je krajem prošle nedelje, kako bi na istom mestu bilo izgrđeno novo igralište u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta....

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 3 sati 53 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 5 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara