Bogdan Petrović (foto: Kolubarske.rs)
Bogdan Petrović (foto: Kolubarske.rs)
16.04.2022, 10:13

Bogdan Petrović među nagrađenim đacima koji su predložili praskozorje kao najlepšu srpsku reč

č: | fb:

Na Filološkom fakultetu u Beogradu uručene su nagrade učenicima u okviru Konkursa za izbor najlepše srpske reči, koje je organizovalo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta. 

 

Učenici različitih uzrasta, od onih koji pohađaju peti razred osnovne škole do onih koji završavaju srednju školu, slali su na adresu Društva za srpski jezik izabrane reči koje smatraju najlepšim u srpskom jeziku prema njihovom značenju, zvučanju, građenju, simbolici ili prema dragoj uspomeni na one svoje bližnje od kojih su ih čuli.

Nagrađeni đaci

Nagrađeni đaci (Foto: Kolubarske.rs)

 

Stiglo je 950 predloga, a tročlana Komisija, izabrala je reč praskozorje kao najlepšu od onih koje su pristigle na konkurs koji je organizovan u okviru manifestacije Mart, mesec srpskog jezika. Jedan od 10 učenika iz Srbije koji su predložili i obrazložili reč PRASKOZORJE za najlepšu u našem jeziku jeste i Bogdan Petrović iz Valjeva, učenik osmog razreda (VIII-4) Prve osnovne škole.

 

- Izabrao sam reč praskozorje jer je zvučna i veoma lepa. Ima široku simboliku: ona je početak nečeg novog, lepog, iskričavog. Početak rađanja, života, novog doba. Ta reč ima složenu tvorbenu strukturu i zanimljiv raspored vokala. Sve su to elementi koji su ostavili upečatljiv utisak na mene i još devet učenika u Srbiji, za šta smo potvrdu dobili i od žirija. Smatram da treba da čuvamo i negujemo  bogatstvo našeg jezika jer ćemo tako očuvati našu kulturu i identitet. Koliko god da provedemo pored knjige i izučavajući naš jezik to nije uzaludno, bez obzira na to što ima onih koji misle da nam to nije potrebno. Presrećan sam što je moj predlog izabran od tako uglednog žirija, koji su činili profesori Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. I priznajem da je neverovatan osećaj kada shvatiš da je tvoj predlog izabran za najlepšu reč srpskog jezika od toliko predloga iz cele Srbije – rekao je Bogdan.

 

Najmlađi dobitnik je četvrti razred osnovne škole, a najstariji četvrti razred gimnazije

 

Za nagrađene učenike organizovan je lep prijem na Filološkom fakultetu kojem su prisustvovali dekan prof. dr Iva Draškić Vićanović, predsednik  Društva za srpski jezik i književnost prof. dr Vesna Lompar, upravnik Katedre za srpski jezik prof. dr Aleksandar Milanović i prof. dr Rajna Dragićević. Diplome i veliki "Rečnik srpskog jezika" Matice srpske nagrađenim učenicima uručila je asistent Vesna Nikolić, članica žirija za izbor najlepše reči, u kojem su još bile Vesna Lompar i Rajna Dragićević.

U biblioteci Katedre za srpski jezik

U biblioteci Katedre za srpski jezik (Foto: Kolubarske.rs)

 

Posle dodele nagrada posetili su biblioteku Katedre za srpski jezik u kojoj su se upoznali sa nekim od najstarijih književnih izdanja na našem jeziku, dok su u prostorijama Katedre za srpsku književnost razgledali legat književnog kritičara i akademika Pavla Popovića.

 

- Bilo je to za mene neverovatno iskustvo, lepe i značajne uspomene nosim sa ovog događaja. Najavili su simbolične poklone, ali "Rečnik srpskog jezika" Matice srpske od 1500 strana izuzetno je vredan. Zatim, razgledao sam nekoliko značajnih knjiga kao što je Vukov srpski rječnik, prvo izdanje iz 1818. i drugo iz 1852. godine, tri toma Daničićevog rečnika, fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg srpskog rukopisa na ćirilici, kao i još nekoliko značajnih dela za srpski jezik i književnost. Biblioteka Katedre za srpski jezik prepuna je starih knjiga i to je na mene ostavilo veoma jak utisak. Od malih nogu čitam knjige, volim dosta da znam o piscima, slušam analize dela, sve me to privlači. Srpski jezik je veoma težak, o čemu govori i sedam padeža, ali mene interesuje da proučavam srpski jezik i književnost – kazao je nagrađeni valjevski osnovac.

Uručenje nagrade Bogdanu Petroviću

Uručenje nagrade Bogdanu Petroviću (Foto: Kolubarske.rs)

 

Bogdan je veoma zainteresovan za srpski jezik i književnost, ali i druge jezike, pa planira da se upiše na filološki smer Valjevske gimnazije. Ovog proleća se plasirao na republičku Književnu olimpijadu i republičko takmičenje iz istorije, što potvrđuje da ima izrazite sklonosti ka društvenim naukama.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 4 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...