Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
21.04.2022, 06:55

Projektovanje i otprojektovanje rekonstrukcije bolnice košta građane oko 30 miliona dinara

č: | fb:

Grad Valjevo je raskinuo ugovor vredan oko 50 miliona dinara sa beogradskom firmom Mašinoprojekt Kopring za izradu projektne dokumentacije-Rekonstrukcija objekta Opšte bolnice Valjevo, saznaju Kolubarske.rs. To znači da je nakon tri i po godine od potpisivanja ugovora, ceo posao praktično na početku umesto da su već započeti radovi na rekonstrukciji valjevske bolnice za koju je novac još pre pet godina obezbedila država.  

 

Kako nezvanično saznaju Kolubarske.rs, ugovor je raskinut pre više od mesec dana, više od polovine ugovorenog iznosa je plaćeno beogradskoj firmi, a projekat nije završen jer je gradsko rukovodstvo odustalo zbog toga što su se u međuvremenu  "pojavili neki novi zahtevi i predlozi u vezi rekonstrukcije valjevske bolnice te je neophodno raditi novi projekat ili preprojektovanje". Takođe, nezvanično saznajemo da je v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo dr Branka Antić angažovala jednu novosadsku firmu da uradi projektni zadatak "u skladu sa njenim zahtevima i potrebama bolnice".

 

Ovih dana trebalo bi da bude doneta odluka o tome da li će Grad ponovo, odnosno po drugi put, raspisati javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije-Rekonstrukcija objekta Opšte bolnice Valjevo ili za preprojektovanje, a možda će se pribeći nekoj drugoj varijanti.

 

Posao u vezi rekonstrukcije valjevske bolnice nije realizovan zbog nezainteresovanosti i neažurnosti valjevskog rukovodstva, ali i rukovodstva bolnice u protekle tri i po godine.

 

Pre više od mesec dana gradonačelniku Lazaru Gojkoviću smo postavili nekoliko pitanja kako bismo saznali da li je i zbog čega Grad raskinuo ugovor sa beogradskom firmom posle tri i po godine i skoro završenog projekta, koliko je time štete naneto pacijentima i zaposlenima u bolnici, koliko će to koštati građane Valjeva...? Pored toga, pitali smo koliko je sastanaka za protekle tri i po godine održano sa predstavnicima Grada, bolnice i projektanta, da li su predstavnici bolnice u toku projektovanja iznosili svoje zahteve, primedbe, sugestije, i da li je projektant to uvažavao, kao i da li su projekti dobili pozitivnu ocenu tehničke kontrole, s obzirom na to da je Grad 2019. angažovao firmu za obavljanje tehničke kontrole? Jedno od pitanja je ko je odgovoran zbog čega projekat rekontrukcije Opšte bolnice još uvek nije završen?

 

Na ova pitanja gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković nije odgovorio. Pre 15 dana pitali smo kada možemo očekivati odgovore? Gradonačelnik je u poruci napisao da je "službama prosledio pitanja, čim bude dobio odgovore, dostaviće ih našoj redakciji!".

 

Podsećanje

 

Vlada Srbije je još 2017. godine donela Zaključak da će iz državne kase, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, sa 5,3 milijarde dinara finansirati "obnovu i unapređenje objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite". Na predlog Ministarstva zdravlja na spisku se našla Opšta bolnica Valjevo. Tada nam je u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima rečeno da će novčani iznos biti poznat tek nakon što se uradi projekat, te da je jedina obaveza lokalne samouprave da finansira izradu projektno-tehničke dokumentacije, i da će početak radova zavisiti od ažurnosti i brzine Grada da realizuju postupak javne nabavke.

 

Kada smo u julu 2018. godine predsedniku Aleksandru Vučiću, kao dokaz nesposobnosti i nezainteresovanosti tadašnjeg valjevskog rukovodstva za bilo koju investiciju u gradu, naveli da ni tu jedinu obavezu nisu uspeli da realizuju, Vučić je rekao da je "uplašen ako je to tako" i dodao da će "čim sedne u kola pozvati valjevsko rukovodstvo i to proveriti, i ako postoji neki problem, to će ispraviti koliko odmah".  

Aleksandar Vučić (zaseok Petrići 2018.)

Aleksandar Vučić (zaseok Petrići 2018.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dva meseca nakon toga, u septembru 2018. godine, grad Valjevo je raspisao javnu nabavku za izradu projekta rekonstrukcije objekta Opšte bolnice Valjevo, a krajem novembra 2018. godine potpisan je ugovor vredan oko 50 miliona dinara sa beogradskom firmom Mašinoprojekt Kopring. 

 

Pred lokalne izbore u maju 2020. godine, kao kandidat SNS za gradonačelnika Valjeva, Lazar Gojković je najavio da će rekonstrukcija bolnice početi 2021. godine. "Završena je prva faza projektovanja rekonstrukcije valjevske bolnice, druga faza biće urađena do kraja 2020, a početkom naredne godine planirana je rekonstrukcija Opšte bolnice", rekao je tada kandidat, a danas gradonačelnik koji je za godinu i po dana vlasti jedino uspeo, u vezi rekonstrukcije bolnice, da raskine ugovor sa beogradskom firmom.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u martu 2021. godine u Divcima, prilikom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, najavio da će "uskoro biti završen projekat za rekonstrukciju Opšte bolnice, koja će koštati više od 10-12 miliona evra". Međutim, bila je to još jedna netačna najava predsednika Srbije jer projekat nije završen ni godinu dana nakon te njegove izjave.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u junu prošle godine, na otvaranju rekonstruisanog Doma zdravlja u Valjevu rekao da je ljut na rukovodstvo bolnice zbog toga što još uvek nije otpočela rekonstrukcija te zdravstvene ustanove za koju je izdvojen veliki novac građana Srbije, jer, kako je rekao, oni već godinama ne mogu da se dogovore i da odluče kakvu rekonstrukciju žele.

 

"Mi ćemo doći u situaciju da projektantima plaćamo penale zbog kašnjenja, jer u Opštoj bolnici ne mogu da se dogovore da li žele posebnu zgardu ili da rekonstruišu postojeće koje bi povezali pasarelama ili... Oni ne mogu da se dogovore šta hoće, a čekaju ih spremne pare. Prošle su dve godine, a ništa nije urađeno, i jedino što možemo jeste da dovedemo novo rukovodstvo", rekao je Lončar.

Lončar u društvu dr Antić i Gojkovića

Lončar u društvu dr Antić i Gojkovića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Već sledećeg meseca dovedeno je "novo rukovodstvo", za v.d. direktora Opšte bolnice imenovana je dr Branka Antić. Ona je za Kolubarske.rs pre pola godine kazala da je po dolasku na čelo Bolnice "iznela svoj koncept kako je zamilsila da treba da izgleda rekonstruisana bolnica". Tada je rekla i da projekat rekonstrukcije nije završen jer "tri godine prethodno rukovodstvo i predstavnici Grada nisu mogli da se sastave i kažu šta žele". Ipak, dr Antić je, kako je rekla lane u novembru, optimista i veruje da će bar radovi na rekonstrukciji poliklinike početi u martu 2022. godine.

 

Međutim... Sudeći prema nezvaničnim informacijama, u aprilu 2022. godine smo na početku, ali ne na početku radova na rekonstrukciji bolnice, nego tamo gde smo bili u septembru 2018. godine. Nezvanično saznajemo da postoji mogućnost da bude iskorišćen projekat rekonstrukcije objekta poliklinike, koji je uradila firma Mašinoprojekt, i na koji nemaju primedbe ni Grad ni bolnica, a ni Kancelarija za upavljanje javnim ulaganjima.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara