Spomenka Đurović i Goran Branković (foto: Kolubarske.rs)
Spomenka Đurović i Goran Branković (foto: Kolubarske.rs)
22.04.2022, 09:22

Rotarijanci darovali prečišćivače vazduha valjevskim vrtićima

č: | fb:

Rotatri klub Valjevo poklonio je 25 prečišćivača vazduha za potrebe jaslenih grupa Predškolske ustanove "Milica Nožica" u Valjevu i na taj način realizuje humanitarnu akciju "Čist vazduh za zdravu decu".

 

Goran Branković, predsednik Rotari kluba Valjevo kaže da je Valjevo nažalost jedan od gradova sa najozbiljnijim problemom aerozagađenja u Srbiji. Zato je ova akcija od izuzetne važnosti za zdravlje dece i najmlađih, jer zagađen vazduh može biti uzrok na desetine respiratornih i drugih sistemskih bolesti i alergija.

 

- Mi u Rotary klubu Valjevo često govorimo o problemu aerozagađenja i pokušavamo da doprinesemo rešenju koliko je to u našoj moći. Ovo je jedan od načina da pomognemo, nećemo rešiti problem aerozagađenja, ali ćemo štetne posledice koliko toliko smanjiti. Deca u predškolskim ustanovama veliki deo dana provode u zatvorenom prostoru, posebno tokom zimskih meseci, a većina predškolskih ustanova je smeštena u zonama visoke zagađenosti, pa je ova akcija tim važnija – rekao je Branković.

 

Dodao je da je ovo nastavak akcije od prošle godine kada je Rotari klub Valjevo poklonio 29 ovakvih uređaja Odeljenju za neonatologiju i pedijatriju Opšte bolnice Valjevu. 

 

- April je mesec kada Rotari posebnu pažnju posvećuje zdravlju majke i deteta. Treba napomenuti da je 7. april svetski Dan zdravlja, 15. april svetski Dan porodice, a 22. april je svetski Dan planete Zemlje. Upravo iz tog razloga, odlučili smo da kroz ovu akciju dočekamo Dan planete Zemlje i da ukažemo na značaj čistog vazduha i zdravlja dece, što je svakako jedan od glavnih ciljeva i tema Rotari mreže – kazao je Branković.

 

Mališani iz vrtića

Mališani iz vrtića (Foto: Kolubarske.rs)

Spomenka Đurović, v.d. direktora Predškolske ustanove "Milica Nožica" se zahvalila Rotari klubu na ovom humanom činu, a mališani valjevskog vrtića su izveli program povdom svetskog Dana planete zemlje.

 

- Prečišćivači vazduha će sigurno učiniti da naši zajednički prostori u kome borave deca i zaposleni budu što čistiji, zdraviji, kvalitetniji i prijatniji – rekla je Đurović.

 

Goran Branković je rekao da posebnu zahvalnost duguju drugim Rotari klubovima i prijateljima kluba koji su pomogli da se ova akcije realizuje, a to su: Urban Technic, STR Maja, SZR Mivex, X Brend system, STR Lord MN, Piramida drema, RK Sombor, RK Metropoliten, RK Stari Grad i Rotari E klub.

 

- Rotari klub bavi se pre svega humanitarnim radom, odnosno pružanju pomoći lokalnoj zajednici u kojoj Rotariajnci žive i rade. Ove godine Rotari klub Valjevo obeležava 25 godina postojanja i rada koje su obeleželi brojne uspešne akcije, a naravno u planu je da se ovakvim akcijama dalje nastavi - rekao je Goran Branković, predsednik valjevskog Rotari kluba.

 

 

 

 

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 3 sati 25 minuta

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 3 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 1 sati 19 minuta

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...