Sinđelićeva i Vladike Nikolaja (foto: Đorđe Đoković)
Sinđelićeva i Vladike Nikolaja (foto: Đorđe Đoković)
26.04.2022, 06:53

Protest protiv izgradnje benzinske pume

č: | fb:

Protestno okupljanje građana povodom izgradnje NIS-ove benzinske pumpe u neposrednoj blizini porodičnih kuća, stambenih zgrada i na oko 100 metara od Doma zdravlja biće održano danas u 17 časova na uglu Železničke i Mišarske ulice.

 

Neformalna grupa stanara i komšija okupljeniih oko ideje "komšiluk protiv pumpe" današnjim okupljanjem želi da ukaže na pogrešnu odluku da se na raskrsnici ulica Vladike Nikolaja, Sinđelićeve i Železničke izgradi benzinska pumpa.

 

Da je gradska vlast odlučna u nameri da se NIS-ova benzinska stanica preseli iz Tešnjara na pomenutu loklaciju u centru grada pokazuje poziv za javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom NIS Novi Sad u Valjevu, koji će biti objavljen na internet stranici Grada Valjeva www.valjevo.rs u utorak, 26. aprila.

 

"Građani su zabrinuti zbog izgradnje još jedne benzinske pumpe u neposrednoj blizini njihovih kuća i stanova, a prekoputa već postojeće pumpe Luk Oila, jer će se time emisije štetnih gasova - derivata beznina, poliaromatskih hidrokarbona (PAH), PM čestica, ugljen dioksida i azotovih oksida udvostručiti, a time i rizik od negativnog uticaja na zdravlje građana koji žive u neposrednom okruženju. 

 

Objavljeno je više desetina naučnih istraživanja o štetnosti benzinskih stanica u urbanim uslovima, a Svetska zdravstvena organizacija je dala preporuku da se one grade na minimalnoj udaljenost od 100 metara od objekata u kojima borave ljudi. Usled svakodnevnog izlaganja isparenju štetnih gasova pojačan je rizik od bolesti krvi i limfe, od kojih su najopasnije karcinom limfnih žlezda i leukemija. Deca i mladi spadaju u najugroženiju kategoriju, što je dovoljan razlog da su građani ovog dela grada odlučni u nameri da spreče izgradnju još jedne bensinske pumpe u svom komšiluku. 

 

Imajući u vidu navedeno ne postoji ni jedan opravdan i smislen razlog zbog čega je benzinska stanica neophodna na ovoj lokaciji, a koja je samo 15 metara udaljena od najbližih kuća, 35 metara od stambenih zgrada, 50 metara od već postojeće Lukoil-ove benzinske stanice i 130 metara od Doma zdravlja, a podrška medija nam je značajna kako bi izvršili pritisak na nadležne službe Grada Valjeva da daju negativno mišljenje na predložen urbanistički projekat", navodi se u pozivu neformalne grupe "komšiluk protiv pumpe".

 

Namerno ili slučajno?

 

U pozivu za javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom naznačeno je da će se javna prezentacija obaviti od 26.04. do 4.05. Zanimljivo je da se valjevska vlast odlučila da period javne prezentacije traje samo devet dana i da bude baš u vreme uskršnjih i prvomajskih praznika. 

O tome da NIS-ova benzinska pumpa u Ulici Vuka Karadžića na ulazu u staru čaršiju Tešnjar treba da se izmesti sa te lokacije jer je planom predviđeno da na tom mestu bude novi gradski trg, Kolubarske.rs su pisale, kroz debatu, krajem decembra prošle godine.  

 

Glavni urbanista Valjeva Jasna Mićić je tada rekla da je "od tri lokacije u centru grada, koje je Grad ponudio ovoj naftnoj kompaniji, NIS izabrao parcelu u Železničkoj ulici, a koja je u vlasništvu Grada. Ta informacija izazvala je negodovanje i negativne reakcije u javnosti, ne samo žitelja tog dela grada nego velikog broja građana Valjeva.

 

Mićić je navela da je Grad novosadskoj kompaniji ponudio tri parcele: jedna je na raskrsnici ulica Vladike Nikolaja i Vojvode Mišića prekoputa bivšeg SUP-a, suvlasništvo Grada i Železnice, druga je u blizini Hrama na potezu između parkinga i Knez Mihailove ulice, ali te parcele su pretežo privatne, i treća na uglu ulica Vladike Nikolaja i Železničke, u vlasništvu je Grada.

 

"NIS-u najviše odgovara ta u Železničkoj ulici, a to što je NIS naručio izradu urbanističkog projekta ne mora da znači da će na toj lokalciji biti i izgrađena benzinska stanica. Grad nema zakonsku obavezu da NIS-u obezbedi novu lokaciju u centru grada, ali s obzirom na to da je interes Grada da benzinska stanica ne bude na ulazu u Tešnjar, treba izaći u susret zahtevima kompanije", rekla je Jasna Mićić za debatu Kolubarskih.rs koju možete pročitati  

https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/dijalog/11505/Izme%C5%A1tanje-benzinske-pumpe-iz-Ulice-Vuka-Karad%C5%BEi%C4%87a-u-%C5%BDelezni%C4%8Dku.htm

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 2 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...