Protest meštana Lukavca (foto: Milena Kuzmanović)
Protest meštana Lukavca (foto: Milena Kuzmanović)
28.04.2022, 06:49

Blokada radova "Euro litijuma" u Lukavcu

č: | fb:

Narodni pokret "Marš s’ Kolubare" i Ekološki ustanak blokiraće radove koje je kanadska kompanija "Euro litijum Balkan" započela u utorak u Lukavcu nadomak Valjeva. Ova dva ekološka pokreta pozvala su građane da im se u što većem broju pridruže danas u podne kod prodavnice na skretanju za selo Lukavac.

 

Meštani Lukavca su prethodna dva dana protestovali zbog radova na istraživanju litijuma i bora u njihovom selu. Oni su blokirali automobilima i traktorima prilaz parceli na kojoj je kanadska kompanija u utorak počela istraživanja.

 

Navode da se zemljište buši na dva mesta, za jedno "Euro litijum Balkan" ima istražnu dozvolu, koja važi do juna ove godine, dok je druga bušotina započeta najverovatnije, to tek treba da se utvrdi, na mestu gde su presudom Višeg suda u Valjevu zabranjena geološka istraživanja.

Pripremni radovi u Lukavcu

Pripremni radovi u Lukavcu (Foto: Milena Kuzmanović)

Kako tvrde, reč je o novim radovima kanadske kompanije koja je već u prethodnih nekoliko godina, na teritoriji Lukavca i još nekoliko sela na području Valjeva, napravila dvadesetak istražnih bušotina koje treba da pokažu da li na tom prostoru ima litijuma i bora.

 

Meštani su ponovili da su uznemireni zbog mogućih negativnih posledica istražnog bušenja i eksploatacije ovih metala. Narodni pokret "Marš ’ Kolubare" tvrdi da je zbog curenja iz bušotina zagađeno i zemljište i voda u nekoliko domaćinstava valjevskih sela gde su već obavljena geološka istraživanja.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
"Aproprijacija" za skoro milion evra godišnje Pre 2 sati 22 minuta

(Ne)kontrolisano trošenje tekuće budžetske rezerve

Iz tekuće budžetske rezerve svake godine se potroši blizu milion evra. Gradska vlast odlučuje kome i koliko novca će dati, građani nisu informisani, skupštinska većina ćuti i ignoriše zahtev...  · 2 komentara

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 27.01.2023

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara