Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
28.04.2022, 09:02

Odložena rasprava po zahtevu za rehabilitaciju Nikole Kalabića

č: | fb:

Istoričar Milan Radanović, koji je pozvan da svedoči u postupku po zahtevu za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, nije se pojavio pred Višim sudom u Valjevu na ročištu koje je bilo zakazano za utorak, piše nedeljnik Napred.

 

Sudija dr Dragan Obradović koji vodi ovaj postupak saopštio je da je Radanović, koji trenutno boravi u Hrvatskoj, pre nekoliko dana sudu uputio mejl u kojem navodi da je zbog radne obaveze zakazane za 26. i 27. april sprečen da dođe i svedoči.

 

Advokat Goran Branković, punomoćnik Valjevke Vesne Kalabić, predlagača rehabilitacije, istakao je da se protivi da se ročište odloži, dok je viši javni tužilac Dragana Marković, zastupnica Republike Srbije kao protivnika predlagača rehabilitacije, saopštila da smatra da nema uslova da se ročište održi, imajući u vidu da je svedok opravdao svoj izostanak.

 

Prema pisanju Napreda, sudija Obradović je zaključio da nema uslova da se rasprava održi i novu zakazao za 16. maj, uz napomenu da će na nju, osim Milana Radanovića kao svedoka, biti pozvana i saslušana kao stranka Vesna Kalabić, predlagač rehabilitacije.  

 

Više javno tužilaštvo je na prethodnom ročištu, u februaru ove godine, predložilo, što je sud prihvatio, da se kao svedok u ovom postupku ispita istoričar Milan Radanović. Kao dokaz sudu je tada predata Radanovićeva knjiga "Kazna i zločin" koju protivnik predlagača rehabilitacije smatra značajnom za ovaj postupak, posebno njen deo koji se odnosi na odgovornost Jugoslovenske vojske u otadžbini za zločine u Srbiji u periodu 1941 - 1944. godine, sa akcentom na pominjanje zločina u selu Drugovac.

 

Viši javni tužilac Dragana Marković istakla je da ova knjiga govori o zločinima obe strane u građanskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije - ne samo o zločinima koje su eventualno činili četnici, već se najveći deo knjige odnosi upravo na zločine koje su činili Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 21 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 58 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara