Titov gaj (foto: Kolubarske.rs)
Titov gaj (foto: Kolubarske.rs)
02.05.2022, 06:48

Na divčibarskim livadama više automobila nego ljudi

č: | fb:

Nekoliko hiljada gostiju boravilo je na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto, a prema rečima divčibarskih hotelijera i ugostitelja pored gostiju koji od petka borave na valjevskoj planini, gde će provesti nekoliko prazničnih dana, značajan je broj i onih koji su doputovali na jednodnevni izlet.

Divčibare

Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ove godine su izostali tradicionalni prvomajski uranci sudeći po tome što nije bilo izletnika na livadama gde se obično roštiljalo i "okretalo". Ne tako davno su masovno, pretežno, mladi iz Valjeva, Užica i Beograda dolazili na Divčibare dan ranije kako bi zauzeli mesto, spavali u šatorima ili u kolima, da bi u zoru raspalili roštilj, a poneki spremali kotlić i prase na ražnju. Mnoge livade na kojima su prethodnih godina za 1. maj bili izletnici i kamperi danas su gradilišta.

Gradilište

Gradilište (Foto: Kolubarske.rs)

Prethodnih godina najposećenije mesto na Divčibarama za prvomajski uranak bio je "Titov gaj". I ove godine je bio popunjen, ali je bilo više automobila nego ljudi, a umesto mirisa roštilja širio se miris benzina.

Titov gaj

Titov gaj (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prava retkost je bilo videti raspaljen roštilj, prasence na ražnju, šareno ćebe, kamperske stolice, klince koji igraju badminton, frizbi, fudbal... I na "maljenskoj padini" neki novi sadržaji, ali i po neko ćebence koje odoleva modernom dobu.

Maljenska padina

Maljenska padina (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na ski stazi Crni vrh gosti su imali priliku da uživaju u panoramskoj vožnji žičarom, dok su najmlađi posetioci zanimljivo vreme mogli da provedu u "čarobnoj šumi" i avantura parku gde su se oprobali u zip lajnu.

Žičara

Žičara (Foto: Kolubarske.rs)

Avantura park

Avantura park (Foto: Kolubarske.rs)

 

Tradicionalno na Divčibarama za prvomajske praznike, uostalom kao i svakog vikenda, prepuni kontejneri i kante za otpatke, mnogo prašine i rizle na ulicama, previše automobila, a premalo parkinga i prostora za pešake. A i ono malo trotoara što ima na Divčibarama "zauzeo" je građevinski materijal.

Na trotoaru građevinski materijal

Na trotoaru građevinski materijal (Foto: Kolubarske.rs)

Kontejner

Kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

Pešaci i automobili

Pešaci i automobili (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...