Migovi (foto: Kolubarske.rs)
Migovi (foto: Kolubarske.rs)
04.05.2022, 14:15

"Najmanje što možemo da uradimo jeste da pamtimo i da učimo na onome što je Milenko Pavlović uradio"

č: | fb:

Danas su, na dan pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, dva "miga" Vojske Srbije preletela iznad Valjeva tačno u 12.04 časova, "pozdravaljajući hrabrog kolegu" i podsećajući sve nas na hrabro delo pilota Pavlovića.

 

Na današnji dan 1999. godine na nebu iznad Valjeva poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, braneći otadžbinu od NATO agresora.

Milan Mojsilović

Milan Mojsilović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je rekao da najmanje što svi zajedno možmo da uradimo jeste da pamtimo, da se sećamo i da učimo na onome što je Milenko Pavlović uradio.

 

Neka živi sećanje na pilota Milenka Pavlovića i na sve heroje koji su život dali suprostavljajući se NATO agresiji.

 

- Sudbina je htela da tog 4. maja 1999. Milenko Pavlović na svoj poslednji zadatak krene put rodnog kraja, svoje Podgorine. Bio je to njegov poslednji let, svestan žrtve koja nije bila uzaludna. Njegovo stradanje i pogibija komandanta legendarnog avijacijskog puka, jednog od najboljih pilota Vojske Jugoslavije, označilo je i poslednji borbeni let pilota naše lovačke avijacije do kraja NATO agresije. Let, koji je sačuvao živote njegovih kolega - rekao je Milan Mojsilović i nastavio:

 

- Milenko je poginuo braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetiji čin, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda. Istinski rodoljub, patriota, svrstao se u red besmrtnih. Ostavio je sve kao da ne ostavlja ništa, svoje roditelje, sinove, suprugu, rodbinu, prijatelje, ratne drugove. Tim činom hrabro i odvažno se upisao u red legendarnih srpskih junaka, oficira i pilota, a njegov podvig će trajno predstavljati svetli primer pokolenjima koja dolaze. Iako je prošlo više od dve decenije od herojske pogibije pukovnika Milenka Pavlovića sećanje na njegovu hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo ne bledi već samo jača. Naš najveći vojni aerodrom u Batajnici koji nosi njegovo ime, manifestacije u njegovu čast u rodnoj Osečini, ulice sa njegovim imenom u mnogim gradovima Srbije, svedoče da vojska, sugrađani i otadžbina, zajedno sa porodicom, čuvaju uspomenu na Milenkov lik i delo. Po uzoru na Milenka i njegovo delo, mi danas vaspitavamo mlade kolege u duhu junaštva i odanosti Srbiji i srpskom narodu – rekao je Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da Valjevo, Gornje Crniljevo, Osečina i cela Srbija danas obeležavaju tužnu godišnjicu. Ipak, 4. maj  iz godine u godinu dobija na značaju, baš kao i sećanje na lik i delo pilota pukovnika Milenka Pavlovića, koji je izgubio život na nebu iznad Valjeva 1999. godine u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja.

 

- Herojstvo Milenka Pavlovića je putokaz generacijama koje odrastaju u Srbiji ove 23 godine. On je simbol nečega što smo mislili da pripada prošlosti i junačkim pričama i pesmama o žrtvovanjima naših slavnih predaka. Milenko Pavlović je dokazao da heroji žive i u ovo savremeno doba, kada se svima čini da nestaju neke tradicionalne vrednosti. Porodica Milenka Pavlovića je ponosna na svog oca, dedu i supruga i drago mi je što svih ovih godina svedoče tome koliko uspomena na njegovo junaštvo ne bledi, nego postaje sve jača i sve poštovanija među današnjim generacijama. Nadam se da smo svi zajedno doprineli da se sačuva uspomena na hrabrog pilota i da svake godine na ovaj dan podsećamo jedni druge, a mladima prenosimo šta je uradio Milenko Pavlović za svoju zemlju - rekao je gradonačelnik i dodao:

 

- Nažalost, svet nije izvukao pouke iz bliske istorije i stradanja jednog malog naroda i svedoci smo da se i danas negde bombarduju gradovi i stradaju nedužni. Nadamo se da će našu zemlju zaobići ova svetska previranja i da se nikada više neće ponoviti ratovi na ovim prostorima. Svoje junake ćemo slaviti i učiti na njihovim primerima, poštujući prošlost, ali zagledani u budućnost koju treba da osvajamo znanjem, radom ilepotom. Slava svim junacima, slava Milenku Pavloviću - rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Isihije sa sveštenstvom

Isihije sa sveštenstvom (Foto: Kolubarske.rs)

 

Pomen u čast pukovnika pilota Milenka Pavlovića održao je njegovo preosveštenstvo episkop valjevski Isihije sa eparhijskim sveštenstvom. Vence na spomenik pukovniku Milenku Pavloviću položili su članovi njegove porodice, kolege piloti, predstavnici Vojske Srbije, Policije, grada Valjeva, Osečine, Srpske pravoslavne crkve, Udruženja boraca, "Krušika", SPS-a...

Porodica pilota Pavlovića

Porodica pilota Pavlovića (Foto: Kolubarske.rs)

Delegacija VS

Delegacija VS (Foto: Kolubarske.rs)

Delegacija Valjeva

Delegacija Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

Delegcija Policije

Delegcija Policije (Foto: Kolubarske.rs)

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine.

 

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

Spomenik pilotu Milenku Pavloviću

Spomenik pilotu Milenku Pavloviću (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 11 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 23 sati 6 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...