Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
10.05.2022, 06:52

Bolnica bez Upravnog odbora, Branki Antić istekao mandat pre pet meseci!

č: | fb:

Vršiocu dužnosti direktora Opšte bolnice Valjevo dr Branki Antić je 13. januara ove godine istekao šestomesečni mandat, što praktično znači da je skoro pet meseci nezakonito na čelu valjevske zdavstvene ustanove. I to nikoga ne brine, niti se time Ministarstvo zdravlja bavi.

 

Rešenjem Ministarstva zdravlja je 13. jula 2021. godine dr Branka Antić imenovana za vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Valjevo. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti čl. 117 "vršilac dužnosti direktora zdravstvene ustanove može biti imenovan na period ne duži od šest meseci i samo u jednom mandatu.

 

Na pitanja Kolubarskih.rs da li joj je istekao mandat i da li je o svom statusu razgovarala sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, koji je potpisao rešenje o njenom imenovanju, dr Branki Antić je kratko odgovorila da "njen status nije ograničen".

Branka Antić

Branka Antić (Foto: Kolubarske.rs)

Ona nije odgovorila na pitanje na osnovu čega tvrdi da "njen status nije ograničen", jer Zakon o zdravstvenoj zaštiti upravo ograničava status vršioca dužnosti direktora na šest meseci i to u samo jednom mandatu. Umesto odgovora, dr Antić nam je prosledila Ugovor o radu koji je zaključen "na određeno vreme do prestanka obavljanja dužnosti direktora, počev od 16. jula 2021. godine".

 

Nije odgovorila na pitanje kako to da je još uvek na čelu Opšte bolnice s obzirom na to da joj je dužnost direktora, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, prestala u januaru ove godine. "Doktor Zoran Đurić je godinama bio u v.d. statusu pa Vam to nije bilo zanimljivo", napisala je.

 

Branka Antić nam je predložila da "kontaktiramo Ministarstvo zdravlja koje će nam sve objasniti".

 

Upravni odbor Opšte bolnice ne postoji!?

 

Upravni odbor Opšte bolnice Valjevo je trebalo još prošle godine da raspiše javni konkurs za izbor direktora, međutim to do danas nije učinjeno. Kako nezvanično saznajemo konkurs nije raspisan jer Upravni odbor Opšte bolnice Valjevo ne postoji!? Navodno su u novembru 2021. godine razrešeni predsednik i članovi Upravnog odbora, međutim takav akt javno nije objavljen.

 

Na sajtu Opšte bolnice Valjevo piše da je predsednik Upravnog odbora dr Miroslav Srećković, članovi: Vladimir Vešović, diplomirani ekonomista; Aleksandar Purić, diplomirani ekonomista; dr Marija Mirković, specijalista kardiologije; dr Rada Vilotić Subotić, specijalista alergolog i Nikola Popović, diplomirani inženjer elektrotehnike.

 

Takođe, na sajtu Opšte bolnice je objavljeno da je Ministarstvo zdravlja 20. maja 2013. godine donelo Rešenje o razrešenju predsednika i članova UO Zdravstvenog centra Valjevo. U istom danu doneto je Rešenje o imenovanju predsednika i članova UO Opšte bolnice Valjevo. 

 

Na pitanje Kolubarskih.rs ko je predsednik Upravnog odbora, da li je i kada imenovan novi Upravni odbor Opšte bolnice Valjevo, dr Branka Antić odgovara da "Opšta bolnica nema Upravni odbor". Dodaje da postoji "privremeni Upravni odbor Zdravstvenog centra u formiranju" i da je predsednik tog Upravnog odbora Radoica Rstić. Ona nije navela ko je i kada doneo Rešenje o razrešenju predsednika Upavnog odbora Opšte bolnice i Rešenje o imenovanju predsednika "privremenog Upravnog odbora Zdravstvenog centra u formiranju".

 

Antić na naše pitanje ko je usvojio izveštaj o finansijskom poslovanju i druge izveštaje Opšte bolnice, kao i, recimo, Plan javnih nabavki, odgovara da je sve izveštaje i akte "usvojio aktuelni Upravni odbor, a to je privremeni UO Zdravstvenog centra u formiranju".

 

Pitanja kakve veze "privremeni Upravni odbor Zdravstvenog centra u formiranju" ima sa Opštom bolnicom i kako taj privremeni Upravni odbor može da usvaja izveštaje i druge akte Opšte bolnice, ostala su bez odgovora?

 

VD stanje je u Srbiji preovlađujuće stanje

 

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti direktor zdravstvene ustanove ima veoma velika ovlašćenja i obavlja odgovoran posao od prvorazrednog javnog interesa. Zabrinjavjuće je to što se takav posao u Opštoj blinici Valjevo obavlja suprotno odredbama zakona. Ministrstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar, koji su takođe odgovorni za takvo stanje, ništa ne preduzimaju. Jednostavno im se može jer takvi prestupi po zakonu nisu kažnjivi.

Aktuelno

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara

SNS u Novi Sad (foto: Kolubarske.rs)
Na obeležavanje godišnjice "Oluje" 4.08.2022

Valjevski naprednjaci otputovali u Novi Sad

Valjevski naprednjaci organizovano otputovali u Novi Sad na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja". Zbog odlaska u Novi Sad gradonačelnik Valjeva neće otvoriti...  · 19 komentara