Razgovor (foto: Evropski pokret u Srbiji-Valjevo)
Razgovor (foto: Evropski pokret u Srbiji-Valjevo)
10.05.2022, 09:01

Valjevo za zdravu životnu sredinu

č: | fb:

Evropski pokret u Valjevu se ovo godine pridružio obeležavanju Dana Evrope partnerskim organizacijama u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji, tako što je organizovao razgovor sa aktivistima i stručnjacima o tome kako doprineti zaštiti životne sredine kao jednoj od veoma bitnih evropskih vrednosti.

 

Razgovaralo se o tome kako poboljšati obaveštenost javnosti o stanju životne sredine i kako, pre svega, podržati građane da se uključe u odlučivanje i zaštite svoja prava kada je reč o pravu na zdravu životnu sredinu.

 

O primeni Arhuske konvencije i iskustvima u toj oblasti govorio je Srđan Matović, osnivač Arhus centra iz Kragujevca. On je u Valjevu kazao da je proces pridruživanja Evropskoj uniji predstavlja kreiranje ambijenta u kome naši građani normalno žive.

 

- Da imamo čist vazduh, da nam ne zagađuju vodu, da nam se ne dovode prljave tehnologije, da se svi u Srbiji borimo protiv eksploatacije litijuma i bora. Ja se kao lekar i javno zdravstveni radnik zalažem da zaštita životne sredine ima veći značaj nego što je to do sada bio slučaj - rekao je Matović.

Srđan Matović

Srđan Matović (Foto: Evropski pokret u Srbiji-Valjevo)

 

Prema rečima advokata Sretena Đorđevića, Valjevo se brani u Lukavcu. Đorđević pruža pravnu pomoć neformalnoj grupi "Marš s Kolubare" u borbi za zaštitu životne sredine koja je ugrožena istraživanjem rezervi bora i litujuma u pomenutom valjevskom selu. On je naglasio da su merenja kvaliteta podzemnih voda u selu Lukavac kod Valjeva pokazala prisustvo elementa bora u vodi u količinama koje predstavljaju nekoliko hiljada puta veće koncentracija od dozvoljenih. Takođe je naglasio da mu poznavanje Arhuske konvencije predstavlja dobar alat u pravnim sporovima koje vodi u oblasti zaštite životne sredine.

Dušan Perić

Dušan Perić (Foto: Evropski pokret u Srbiji-Valjevo)

Dušan Perić, aktivista neformalne grupe "Komšiluk", koja se bori protiv izgradnje benzinske pumpe u centru grada u stambenoj zoni, rekao je da su se žitelji dve stambene zgrade u centru Valjeva okupili da zaštite svoje stanove i kuće jer veruju da bi bezinska pumpa pogoršala kvalitet vazduha u neposrednom okruženju.

 

Vladimir Pantić, aktivista Evropskog pokreta smatra da se demokratija iz institucija premestila na ulice. On je istakao da građani imaju pravo i treba da učestvuju u odlučivanju koje se tiče životne sredine.

Vladimir Pantić

Vladimir Pantić (Foto: Evropski pokret u Srbiji-Valjevo)

 

Učesnici razgovora su se saglasili da je potrebna međusobna podrška i saradnja da bi se odbranilo pravo na zdravu životnu sredinu koja je ugrožena kako od velikih korporacija tako i od manjih, ali vrlo štetnih projekata koji se realizuju u naseljenim mestima ili zaštićenoj priorodi. Zaključeno je da je Arhuska konvencija dobar alat koji može pomoći da se zaštiti pravo građana na informacije o životnoj sredini, ali i sredstvo čijim korišćenjem je moguće učestvovati u odlučivanju o zaštiti svoja prava kada je reč o životnoj sredini.

 

Razgovor koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji-Valjevo deo je nacionalnog programa obeležavanja 9. maja Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom. Takođe, u maju ove godine se navršava 13 godina otkako je Republika Srbija ratifikovala Arhusku konvenciju.

 

Narodni poslanici u Beogradu su u maju 2009. godine usvojili Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.

 

Razgovor koji je održan u Valjevu imao je za cilj da promoviše evopske ideje i evropske vrednosti, pre svega mir među narodima i pravo na zdravu životnu sredinu.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara